ZBRKA S OSJEĆAJIMA

Ljetna ljubav – kako shvatiti da je gotovo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.09.2010 09:53
  • Objavljeno 06.09.2010 u 09:53
tinejdžeri cura dečko par prijateljstvo ljubav

tinejdžeri cura dečko par prijateljstvo ljubav

Izvor: Corbis / Autor: Larry Hirshowitz/CORBIS

Dani su kraći, večeri hladne, školsko zvono se čuje, a uspomene na tople ljetne večeri i morske valove još ti uvijek odzvanjaju u glavi. Kad pomisliš na nju/njega, svoju ljetnu ljubav, srce ti glasnije i jače lupa. Je li zaista gotovo?

Činilo ti se da će te toplina ljetne romanse grijati cijelu jesen i zimu, sve do sljedećeg proljeća. No, već te sada uhvatila prava čežnja i ne znaš što bi sa sobom, pa sve češće misliš na ljetnu ljubav i pitaš se: 'Je li zaista gotovo?!'

Kao prvo trebaš shvatiti prilike u kojima se određena veza stvorila.
Ljeto je obično vrijeme odmora, praznika i – avantura. Ne kaže se bez razloga 'ljetna avantura' jer većina ljubavnih veza koje nastanu u ljeto ostanu samo to – avanture i ništa više. Stvar je tim avanturističnija jer većina tijekom ljeta posjećuje neke druge krajeve i upoznaje nove ljude ili pak u njihova mjesta dolaze neki novi ljudi, pa često ljetna ljubav na kraju ode natrag, daleko, svojoj kući.

Ipak, nije tako rijetko, a ni nemoguće da se baš u ljeto razgori ljubavni plamen između tebe i frenda/frendice kojeg/koju znaš iz školskih klupa! Tada na kraju ljeta svima bude pomalo neugodno jer, kad opet uđemo u svakodnevicu, nismo sigurni kako bismo se trebali ponašati. No, evo kako razjasniti svoje ljetne osjećaje.

Spoznaj osjećaje. Obično ljetnim romansama dajemo epitet – savršeno. A činilo se savršeno jer su bili praznici i jer je sve skupa poprilično kratko trajalo. Stoga probaj sve skupa pogledati kroz nove, drukčije naočale, i to onih realistične. Je li sve baš bilo tako super? Sjeti se izjava druge strane, sjeti se njegovog ponašanja, nekih detalja. Sjeti se svega i pretvori osjećaje u riječi. Jer ako na ljetnu avanturu gledaš kao na savršenstvo, moglo bi se dogoditi da ti se nitko drugi neće svidjeti u usporedbi sa slikom koju nosiš u glavi, a ta je slika vjerojatno pomalo iskrivljena.

Ne troši energiju. Ako ti je druga strana jasno dala do znanja da je gotovo, ne troši energiju na uzaludne poruke, e-mailove, telefonske pozive, pisma i razglednice. Ovo je uzaludno trošenje tvoje energije koju bi bilo sasvim korisnije, bolje i zdravije iskoristiti za nešto novo. Negativna opsesija nekom osobom može to dovesti do osjećaja da si u klopci i stalno tapkaš u krugu jer si osuđen/a na svoje misli – nagađanja, maštanja i slično, dok druga strana možda uopće i ne misli na tebe.

Podijeli s prijateljima. Nađi rame za plakanje i isplači se. Neka to izađe iz tebe, reci što te muči, a onda sve pusti. Bit će ti lakše kada te netko sasluša i kada dobiješ prijateljski savjet.

Fokusiraj se na svoje ciljeve. Što želiš ove školske godine? Koji te predmet muči i želiš biti bolji/a u njemu? Kojim se hobijem želiš baviti? Okupiraj se nečim do čega ti je stalo, zadaj si ciljeve i radi na tome da ih dostigneš. Ovako ti neće ostati puno vremena za tugovanje za ljetnom ljubavi.

Ne budi destruktivan/na.
Ovo znači – nemoj zbog tuge upadati u probleme s alkoholom, cigaretama i sličnim. Ovako uz jedan problem, onaj ljubavni, dobivaš još jedan koji je itekako pogubniji i ozbiljniji. Također, nemoj uletavati u nove veze misleći da ćeš tako zaboraviti onu ljetnu avanturu. Ovako ćeš samo povrijediti osobe s kojima se petljaš i na kraju će umjesto jednog slomljenog srca biti njih dva.

Na kraju ćeš shvatiti da sve i nije bilo tako uzalud kako ti se isprva činilo. Svako iskustvo nas obogaćuje jer postajemo mudriji i iskusniji, a upravo je to životno umijeće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi