zeleni ljepotan

Lirasti fikus s razlogom je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, a uz ove savjete sigurno će vam uspjeti

05.10.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Omiljen među početnicima, ali i iskusnim vrtlarima, lirasti fikus s razlog je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Ako i vi svoj dom želite ukrasiti biljkom koje izgledati popu stabla te predstavlja doista impresivan ukras, ovo su savjeti koji će vam sigurno dobro doći

Na tržištu sobnih biljaka postoji vrlo malo vrsta koje postaju pravo 'stablo' u zatvorenom prostoru. Prema savjetima stručnjaka, ako u svom domu priželjkujete biljku koja raste u visinu te je krasi veliko, raskošno lišće, lirasti fikus savršen je odabir.

Poznat i pod nazivom lirasta smokva, ovaj zeleni ljepotan može doseći visinu od tri do pet metara. Najljepši ukras zasigurno je njegovo veliko, sjajno lišće u obliku violine koje ovu biljku zanimljivog oblika čine jedinstvenom i jednom od najpopularnijih sobnih biljaka na svijetu. Međutim, također je poznat i po svojoj pomalo izbirljivoj naravi. Kako bi uspijevao i napredovao, o njezi lirastog fikusa potrebno je znati nekoliko osnovnih pravila.

Pronađite pravo svijetlo

Ako se vaš lirasti fikus ne nalazi na jakoj, neizravnoj sunčevoj svjetlost, morate ga premjestiti što je prije moguće. Naime, ova biljka obožava svjetlo i potrebno joj je sva količina koju joj možete omogućiti, a da sunce ne obasjava izravno lišće. Južni ili zapadni prozor savršeno je mjesto ako posudu s biljkom malo odmaknete od prozora. Istočni prozor također je dobar izbor, no prozor okrenut na sjever treba izbjegavati jer neće moći osigurati dovoljnu količinu svjetlosti.

Zalijevajte prema veličini biljke i posude

Prema riječima stručnjaka količina vode koja vam je potrebna za rast ovog fikusa ovisi o veličini i vrsti posude u kojoj se nalazi. Fikus lirata posađen u manju posudu potrebno je češće zalijevati jer će se vjerojatno znatno brže osušiti. Biljke u veliki posudama dovoljno je zalijevati jednom tjedno, a u zimskim mjesecima čak i rjeđe. No, ne zaboravite zalijevati temeljito kako bi se razina vode spustila sve do donjih korijena.

Pazite na lišće žute i smeđe boje te na listove koji opadaju

Poprima li lišće vašeg fikusa smeđu ili žutu nijansu? Opada li? Stručnjaci kažu kako su to znakovi da biljku previše ili premalo zalijevate. Ako se radi o prevelikoj količini vode, što se često događa kada se biljka zalijeva isključivo prema rasporedu, može nastati žuto lišće koje će s vremenom otpasti. No, imajte na umu, najstarije lišće će prirodno otpasti kako biljka raste, stoga nemojte paničariti ako lišće ne opada stalno ili se to ne događa iznenada u velikoj količini.

Provjerite znakove skupljanja tla

Ako se biljka previše osuši, nerijetko se događa da se rub zemlje odvoji od stranica posude. U tom slučaju, čak i kada biljku zalijete, voda se neće upiti u zemlju te dospjeti do korijena već će reći niz stranice posude i na kraju izaći kroz odvodnu rupu. Ako se to dogodi, biljku zalijte s dna. To ćete učiniti tako da postavite je u posudu s vodom ispod vode i ostavite je sve dok vrh zemlje ne postane vlažan i mekan. Dopuštajući korijenju da polako upija vodu, omogućit ćete da biljka uzme potrebnu količinu vode te da zemlja ponovno omekša.

Spriječite truljenje korijenja

Bez odgovarajuće drenaže tla, korijenje vaše biljke lako može početi trunuti. U tom slučaju, prema savjetu stručnjaka, potrebno je, izvaditi korijen, očistiti tlo i odrezati korijenje koje je kašasto, mrtvo ili ne služi biljci. Obavezno očistite njegovu posudu i zamijenite je novom podlogom za sadnju, po mogućnosti onom koja bolje odvodi višak tekućine.

ZAHVALNO ZELENILO

Zanemarivane sobne biljke koje će uspijevati i u najmračnijim prostorijama

Pogledaj galeriju