odlična rješenja

Lijepo i funkcionalno: Praktične ideje kojima ćete iskoristiti svaki centimetar male kuhinje

28.08.2021 u 19:09

Bionic
Reading

Kuhinja je jedno od onih mjesta u kući gdje držimo najviše stvari, a gotovo uvijek imamo premalo mjesta. Taj problem je još veći kada je kuhinja površinom doista mala. Međutim, nije sve ni u kvadratima: dobrim planiranje i pametnim uređenjem doista je moguće nadoknaditi nedostatak prostora

Zbog nužde i potrebe male kuhinje nametnule su se kao sjajni primjeri prostora koji nadoknađuju nedostatak mjesta i višak stvari. Praktične ideje, od ormara do stropa, skladišnog prostora pa izvlačnih ormarića – XS kuhinja itekako može biti lijepa i funkcionalna. Osim toga, tu je i jedna velika prednost malih kuhinja – manje je prostora za čišćenje i sve vam je na dohvat ruke.

Poigrajte se s namještajem

Ako ne želite da kuhinja izgleda natrpano, poigrajte se modularnim kuhinjskim namještajem koje možete postaviti na različite visine i tako postići dojmljivi efekt i vizualnu lakoću. Još jedna odlična ideja koju se svakako isplati kopirat je integriranje hladnjaka unutar kuhinjskih elemenata kako bi se stvorio dojam jedinstva. Također, upamtite kako svijetle boje i prirodno svjetlo veliki su prijatelji malih prostora.

Nemojte natrpavati prostor

Imati malu kuhinju u kojoj je sve na svom mjestu, gdje ništa ne nedostaje i sve nađete iz prve, moguće je i lakše nego što se čini. No, prije nego li krenete unositi nove stvari u kuhinju, vrijeme je za veliko čišćenje te uvođenje pravila 'jedna stvar unutra, druga van'. Zaboravite na glomazan namještaj, nepotreban pribor za kuhanje koji ste dobili na poklon ili kupili jer ste vidjeli na reklami i nepotrebne velike zalihe hrane koje zauzimaju poprilično prostora. Kao i kod promjene garderobe, vrijeme je za darivanje , razvrstavanje, prodaju, prosljeđivanje, čišćenje i pražnjenje. Vidjet ćete kao ćete vrlo brz i vi i prosto 'prodisati', a mala kuhinja izgledat će veća i bit će zaista praktičnija i funkcionalnija.

Iskoristite svaki kutak

Ne oklijevajte: u maloj kuhinji ima više mjesta nego što se čini. Stoga, ako želite dobiti što je više moguće prostora, a u isto vrijeme vizualno povećati kuhinju, morate iskoristiti zidni prostor. Ovisno o karakteristikama prostora i željama, možete postaviti ormare koji sežu sve do stropa, a vrlo su korisne i košare koje se izvlače dok je podnožje pogodno za ladice namijenjene za smočnicu ili pribor koji rjeđe koristite. Police postavite pak iznad prostora ili u neiskorištene rupe. Cilj je ni jedan dio ne ostaviti neiskorišten.

Dobro osmišljeni kuhinjski ormari

Budući da se u maloj kuhinji svaki kvadratni metar itekako cijeni, dobra odluka je izbor višefunkcionalnog namještaja koji je zauzima puno prostora već ga stvara. Od izvlačnog stola koji vam omogućuje da u minuti stvorite blagavaonicu do modularnog namještaja koji skriva dodatnu radnu površinu: mobilni kuhinjski otok koji rasterećuje radnu plohu, kolica s kotačima koja omogućavaju da vam sve uvijek pri ruci, do kukica na koje možete objesiti kuhinjski pribor.

Male kuhinje i mali kućanski aparat idu zajedno

Iako vam je za oko zapeo veliki novi hladnjak ili profesionalni aparat za kavu, budite realni i želje uskladite s mogućnostima. U malim kuhinjama najbolji adut su mali, kompaktni i multifunkcionalni uređaji. Perilice posuđa u mini verziji (širine 45 cm), manji hladnjaci, kompaktne pećnice, ravne nape, mini kuhinjski robot i 'džepna' miješalica pružit će vam najbolju uslugu, održavat će red i neće natrpati prostor. Za još bolji učinak, možete se odlučiti za integrirana rješenja, poput hladnjaka ili perilice posuđa, te za modele dva u jednom, poput pećnice s mikrovalnom pećnicom.

Maksimalno iskoristite radnu površinu

Za lakše kuhanje i bolji vizualni dojam potrebno je raščistiti radnu plohu. Osim, radna ploha lišena nepotrebnih stvari znatno je lakša i za održavanje. Stvari koje želite svakodnevno imati pri ruci objesite na kukice ili postavite nekoliko malih funkcionalnih polica na zid iznad radne plohe.

Dobro organizirani donji ormarići i ladice

Ponekad veličina nije toliko važna koliko dobra organizacija. Dobro osmišljen red unutar ladica i ormarića omogućit će vam pospremanje više stvari. Odličan izbor su izvlačni elementi u obliku košara ili polica te organizatori unutar ladica jer maksimalno iskorištavaju prostor, dajući vam više prostora za pohranu i lak pristup sadržaju.