POPULARAN DIZAJN

Primijenite ih u svom domu: Ovih pet lekcija za uređenje doma dolaze iz najsretnije zemlje na svijetu

08.08.2021 u 16:01

Bionic
Reading

UN-ovo globalno izvješće o sreći za 2021. godinu nedavno je Finsku proglasilo najsretnijom zemljom na svijetu, i to četvrtu godinom zaredom. Stilski čist, ravnih linija, jednostavan i svijetao, finski dizajn interijera nadaleko je poznat. Ako želite u svoj dom unijeti mali dio radosti i sofisticiranosti iz ove skandinavske zemlje, ovo su savjeti koje valja primijeniti

Godišnja studija koju je provela UN-ova mreža za održivi razvoj u sklopu istraživanja u obzir je uzela nekoliko čimbenika, uključujući odnos zemlje između blagostanja i Covid-19. Obzirom na rezultate, ova skandinavska zemlja zadržala je krunu najsretnije zemlje na svijetu koju drži od 2018. godine.

Stoga ne postoji bolje mjesto za potražiti savjete za uređenje doma od najsretnijeg mjesta na svijetu. Finski dizajneri koji jako dobro znaju kako u domu postići rj i adostan osjećaugodnu atmosferu, pokazuju kako iskopirati taj prepoznatljiv finski dizajn, bez obzira gdje se nalazili, piše livingetc.com.

Investirajte u bezvremenske komade i reciklirano blago

U uređenju finski domovi na prvo mjesto stavljaju skandinavsko svjetlo i bezvremenski stil. 'Njegujemo tradicionalan stil i prave prirodne materijale. Tradicionalna vještina ručne izrade namještaja posebno je cijenjena te se takav namještaj prenosi generacijama. Većina Finaca u domovima ima stoljetni namještaj, nerijetko izrađen u obitelji, te se prenosi generacijama. Reciklirano blago također je vrlo popularno među Fincima koji jako paze na troškove. Iz tog razloga jako su popularne prodavaonice stare robe, buvljaci i internetske trgovine,' kaže Ida Pihlajaniem, izvršna direktorica i arhitektica interijera u idaDesign.

Idine riječi potvrđuju i Saana Sipilä i Olli Sallinen, iz tvrtke Saana ja Olli. Oni, na primjer, u svom 107 starom domu u Toukolaaksou imaju potpuno rabljen i recikliran namješta, izuzev Artek lampe. 'Oboje cijenimo kvalitetne stvari koje imaju povijest, kombiniranje predmeta iz različitih desetljeća čini interijer zanimljivijim i osobnijim,' dodaju Saana i Olli.

Držite se neutralne palete boja

Dizajnerica interijera Helena Karihtala kaže kako je vrlo neobično vidjeti puno šarenila i različitih boja u finskim domovima. Prilikom uređenja dizajneri se češće odlučuju za prigušene, zemljane tonove i boje prirodnih nota.

Savjetuje se izbor neutralnih boja i njihovih pripadajućih nijansi. Prirodne nijanse razigrajte nešto svjetlijim i tamnijim bojama te se zadržite na tome. 'Kao uređivači interijera Finci se obično ne smatraju najsmjelijima na svijetu u korištenju boja,' kaže Helena Karihtala.

Odaberite namještaj od prirodnih materijala

Prateći važnost neutralnih boja, Helena Karihtala ističe finsku vezu s prirodom, koja se odražava u prirodnim materijalima kao što su drvo, kamen, lan i vuna. Podove uglavnom prekriva tvrdo drvo, a drveni namještaj također je vrlo čest u finskim domovima. Koristi se uglavnom drvo svjetlije boje, kao što je jasen, breza, bukva i svijetli hrast. Joanna Laajisto, dizajnerica u studiju Joanna Laajisto, otkriva ljubav svoje nacije prema terakoti, za koju smatra da je temeljni element finskog dizajna. U finskoj se arhitekturi koristi već desetljećima. Vrlo je praktična, prilično ekonomična, ali i dalje topla i prirodna - prema tome vrlo finski, po mom mišljenju ', dodaje Joanna.

Vladajući minimalizam

Skandinavski stil poznat je i obožavan zbog svog minimalizma koji jasno podsjeća i poručuje da je manje-više. Finski dizajn usredotočen je na minimalizam, čiste linije od arhitekture pa do namještaja. Finci vole nenatrpane prostore s minimalno ukrasa, estetski vrlo ugodne zbog svoje jednostavnosti. Olli i Saana napominju da treba cijeniti prazan prostor te za ukrasa odabirati značajne predmete i uspomene umjesto najnovijih trendova.

Istaknite prirodnu svjetlost

Nigdje se ne prirodno svjetlo ne cijeni tako kao u Finskoj gdje su domovi osmisljeni tako da upiju i najmanji tračak sunčeve svjetlosti tijekom zloglasnih mračnih zima. To obično navodi dizajnere da izistave zavjese, sjenila i sve druge ukrase na prozorima. 'Zbog dugih zima, korištenje prirodnog svjetla smatra se važnim, a obično preferiramo velike prozore. Ogoljeni prozori uglavnom bez zavjesa čini prostor otvorenijim i punim prirodnog svjetla, a zidovi su također uglavnom i nijansama bijele boje što dodatno čini prostor svjetlijim.