PRIPAZITE

Kupka ili tuširanje? Evo kako možete smanjiti svoje račune uz pomoć ovih korisnih savjeta

29.03.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Obzirom na crne prognoze da nas čeka nova ekonomska kriza praćena i rastom cijena hrane, ali i energenata, svaki savjet uz pomoću kojeg možemo uštedjeti je dobrodošao

Uživate u dugotrajnoj kupki i ne razmišljate je li isplativija opcija tuširanje? Bez razmišljanja ostavljate upaljena svjetla u kupaonici ili hodniku, a punjače za mobitele ne vadite iz utičnica?

Stručnjaci upozoravaju da počnete razmišljati o promjenama svakodnevnih navika kako biste malim koracima poradili na kućnom proračunu i uštedjeli teško zarađeni novac.

S obzirom na to da ovih dana možemo često pročitati da nas ne čeka pretjerano optimistična budućnost kad se radi o cijenama energenata, evo što možete sami napraviti i pri tome uštedjeti.

Je li jeftinije kuhati vodu za tjesteninu u kuhalu za vodu ili u posudi na plinskoj ploči? Hm, ovo je doista pitanje od milijun dolara. Brian Horne, viši konzultant za uvid i analizu u Energy Saving Trust, kaže da je kuhalo za vodu učinkovitije od ploče za kuhanje za zagrijavanje vode jer se zagrijava iznutra, dok se posuda zagrijava izvana i prvo se treba zagrijati. Kuhalo će brže prokuhati vodu i potrošiti manje jedinica energije. No, dok plinske ploče za kuhanje traju puno dulje i troše do tri puta više energije u jedinicama, neki smatraju da je plin jeftiniji od struje i da je ipak malo jeftinije kuhati vodu na plinskoj ploči nego koristiti kuhalo za vodu. A to podrazumijeva da kuhate samo potrebnu količinu, pri tome koristite poklopac i isključite ploču za kuhanje čim zavrije.

Troši li se više električne energije ako ostavljamo punjač mobitela uključen u utičnicu? Da! British Gas procjenjuje da bi se čak 23 posto potrošnje električne energije u Velikoj Britaniji (oko 200 funti godišnje), moglo pripisati onome što se naziva 'vampirskim uređajima' - punjači koji su ostavljeni uključeni i uključeni ili stavke u stanju pripravnosti. Hi-fi uređaji, televizori, set-top box uređaji i konzole za igre koje su u stanju pripravnosti koriste energiju – i što je uređaj stariji, to je veće opterećenje u stanju pripravnosti. Međutim, to su i neviđeni punjači, poput onih za električne četkice za zube, brijače.... 'Čim se vaš uređaj u potpunosti napuni, pokušajte steći naviku da ga isključite iz utičnice', kaže Marc Robson, iz British Gasa. Osim uštede energije, ovo će produžiti vijek trajanja baterije, a to bi također moglo uštedjeti oko 60 funti godišnje britanskim kućanstvima na računima za struju. Iako se radi o primjerima za Veliku Britaniju, isto vrijedi i za domaća kućanstva.

Jesu li električne ili plinske ploče za kuhanje jeftinije? Stručnjaci smatraju kako je to u ovom trenutku ipak plin, jer je jedinična cijena daleko manja od jedinične cijene električne energije. To se djelomično kompenzira ako imate indukcijsku ploču za kuhanje. Ako želite smanjiti emisije ugljika, razmislite o korištenju električne ili indukcijske ploče za kuhanje umjesto plina. Indukcijske ploče za kuhanje su obično energetski najučinkovitije jer se ne troši energija na zagrijavanje prostora oko posude. Što god upotrijebili, potrošnja električne energije može se smanjiti pažljivim odabirom. Upotrijebite odgovarajuću veličinu posude za ono što kuhate i napunite je s dovoljno vode. Postavljanje poklopca uštedjet će energiju i smanjiti kondenzaciju u kuhinji. Ako pak podgrijavate hranu, mikrovalne pećnice su učinkovitije od električnih i plinskih pećnica. Mikrovalna će vjerojatno trošiti najmanje energije, ali plinska ploča za kuhanje može biti jeftinija.

Može li se odjeća dobro oprati odjeću i na temperaturi ispod 40°C? Da! Suvremeni deterdženti nove generacije učinkovito djeluju na nižim temperaturama. I samo pomicanje na 30°C učinit će veliku razliku u troškovima rada perilice pa će se tako smanjiti potrebnu energija i za 40 posto! Kako biste izbjegli korištenje sušilice (i dodatno smanjili potrošnju električne energije), odjeću dobro iscijedite i rastresite prije nego je osušite kako bi imala što manje nabora za kasnije peglanje.

Trebam li svoju kuću držati na stalnoj toplini ili je pustiti da se ohladi i zagrije? Uvijek ćete uštedjeti novac isključivanjem grijanja kada vam ne treba. Za zagrijavanje će biti potrebna dodatna energija kada ga ponovno uključite, ali to će uvijek biti manje od energije potrošene pokretanjem grijanja kada ne trebate. Općenito je ekonomičnije isključiti svoj sustav grijanja kada vam nije toliko potreban kroz noć ili tijekom dana kad su ukućani u školi ili na poslu.

Ima li uvijek smisla gasiti svjetla kad izađete iz sobe? Tradicionalne žarulje i moderna LED svjetla ne zahtijevaju dodatnu energiju za uključivanje, pa ih uvijek trebate isključiti kada ih ne koristite ili kada napuštate sobu. Stručnjaci smatraju kako bi to moglo uštedjeti i oko 20 funti godišnje britanskim kućanstvima. Osim toga, LED diode toliko energetski učinkovite da neće imati velike razlike na vašim računima ako ih ostavite uključene pet minuta kada izađete iz sobe ali da se ipak savjetuje da ih se isključi. Ako još uvijek imate tradicionalne žarulje, prebacivanje na LED diode rezultirat će uštedom energije od 69 posto, kažu stručnjaci.

Je li jeftinije kupati se ili tuširati? Točan odgovor je kratak tuš. Prosječna kupka zahtijeva oko 90 litara vode, podijeljeno između 60 litara tople vode i 20 do 30 litara hladne. Normalna termostatska mješalica za tuš ispušta oko devet litara u minuti, što zahtijeva oko šest litara toplog i tri litre hladnog. Dakle, pod uvjetom da se istuširate za manje od 10 minuta, tuširanje će biti ekonomičnije.