TJEDAN MODE, LONDON

Kul krpice na koje se morate pripremiti

17.09.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Da će iduće proljeće i ljeto biti napadni i kul, pokazali su dizajneri koji su prikazali svoje kolekcije u sklopu Tjedna mode u Londonu. Pogledajte što su ponudili Jonathan Saunders, Alice Temperley, Paul Smith, Vivienne Westwood, Mathew Williamson, Issa, Rag&Bone

Mnogi će zasigurno prvo baciti oko na reviju koju je u Londonu prikazao britanski modni brand Issa jer ga nosi Kate Middleton, damica koja već poduže širom svijeta diktira trendove. Duge haljine koje su ponudili za iduću toplu sezonu dolaze u upadljivoj plavoj i zelenoj boji, sprijeda su jednostavne i imaju V izrez, dok se na leđima isprepliću seksi trake. Kraće varijante su lepršave, u boji kremšnite, posute svjetlucavim detaljima. Dnevne bijele haljine padaju od oko vrata do poda, i donose krupni cvjetni motiv.

Metalik odsjaj na kreacijama u duginim bojama upadao je u oči na londonskoj pisti tijekom predstavljanja Jonathan Saunders kolekcije. Ono što nije bilo multikoloristički obojeno, presijavalo se, i to u plavkastim, zelenkastim, tamnocrvenim i ledenosivim tonovima. Grafički print u obliku niza redova kapljica dio su svakog stylinga i upravo će po tome, odsjaju i sudaranju nepravilnih pruga kolekcija biti vrlo prepoznatljiva.

Moćna boja burgundca ostavlja posebno snažan dojam kad su u pitanju zamisli Paula Smitha, a te zamisli su androgine sa savršenom dozom ženstvenosti. Odijevati se kao slatki dječarac implicira da ne marite previše za tuđe mišljenje i da se ne zamarate previše oko izgleda jer imate 'pametnijeg posla'. Smith sam tvrdi da je ovaj put i opet ponudio 'komade odjeće koje bi mogli ubaciti u svoj ormar i poslije ih lako kombinirati s onim što već posjedujete'.

'Kupuj manje, biraj pomno, učini da to traje', naglasila je svoj modno-krizni moto nakon prikazane kolekcije Vivienne Westwood. 'Ne biste trebali kupovati ništa što doista ne trebate, zapravo, ne kupujte ovu moju kolekciju'. Hm, za razmisliti je o tim riječima kraljice punka, no moda ima neka svoja pravila i ona to dobro zna. Pojam toga što nam 'doista treba' je restezljiv u ovom slučaju, k tome je Westwood pokazala nosiva pletiva, minice uz pamučne majice, odijelca, haljine kakve bi nosile i punkerice i šminkerice. Ovaj put donijela je, naglasit ćemo, sve nosivo bez da previše razmišljate, što će reći da je donijela puno više elegancije i profinjenosti nego što bismo od nje očekivali.

Onako kako se prije, za vrijeme i nakon oluje mijenja more, tako i Mathew Williamson razlijeva boje po haljinama i hlačama u svojoj novoj kolekciji. Jednako tako dobro rapsodiju je uspio ponuditi u crvenoj i narančastoj boji, poput sutona i svitanja. Našlo se tu i štiklica s petama poput svrdla, nakita s resicama, indijanskih motiva…

'Mislim da je ovo moja najdraža kolekcija', rekla je slavna dizajnerica Alice Temperley uoči izlaska na pistu njezinih modela. 'Od krojeva, preko boja, do materijala – sve, baš sve mi je 'sjelo.' Nizale su se na pisti suknje s uzorkom u stilu pedesetih, svijetlog i luksuznog žakarda, puno prozirnih umetaka, sve u stilu prugica. Sve se kretalo u paleti boja od bež, boje pudera preko boje višnje i sivoplave do crne.

Prva kreacija koju je na pistu poslao Jonny Johansson za brand Acne bila je – jednostavna pamučna majica s napisom Music, te blago ljubičasta široka suknja-hlače s dva kožna remenčića na bokovima, koja se nosi na platforma sandale. U tom je duhu bilo sve što je uslijedilo, pomaknuto, ali nosivo i totalno kul, osobito asimetrične suknje, jakne i bijele i crne košulje.