ŠOKANTNA POZADINA

Kriju li skupi Burberryjevi baloneri mračnu tajnu?

14.03.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Kaput koji je Burberry predstavio u svojoj proljetno-ljetnoj kolekciji daleko je od uobičajenih trendi komada. Izrađen od pravog paunovog perja, taj kaput, kojem cijena iznosi vrtoglavih 22.000 funti ili nešto manje od 200.000 kuna, odjenula je urednica američkog Voguea i modna ikona Anna Wintour, a taj komad odjeće trenutno je jedan o kojemu se najviše razgovara

Christopher Bailey, dizajner modne kuće Burberry kaže kako mu je namjera prilikom dizajniranja ovog kaputa bila unošenje radosti u rad. 'Želio sam ljude navesti da se nasmiješe, želio sam da kolekcija ima radostan prizvuk. Naime, upravo tako se stvari poboljšavaju, kada ljude navedete na osmijeh', kaže Bailey.

Međutim, istraživanje Daily Maila otkrilo je kako su za potrebe izrade novih Burberryjevih kaputa, čija cijena iznosi 22 tisuće funti, odnosno nešto više od 192 tisuće kuna, paunovi doslovce ubijani te im je trgano perje. Naime, kako piše Daily Mail, na Burberryevoj web stranici gdje se taj famozni kaput može i kupiti navedeno je kako se paunovo perje korišteno za izradu kaputa koristi od paunova s farmi u Indiji, pa tako i na web stranici u opisu kaputa doslovce piše: 'Stopostotno zlatno perje paunova uzgojenih na farmama u Indiji.'

Kada je novinar Tom Rawstorne iz Daily Maila razgovarao s predstavnicom za online prodaju Burberryjeve odjeće, ona je potvrdila da perje korišteno za izradu kaputa dolazi iz Indije. Međutim, kako piše Daily Mail, tu postoji nepremostiv problem: izvoz paunovog perja iz Indije je protuzakonit.

'Ne samo da je paun indijska nacionalna ptica, a njezina populacija je poprilično ugrožena zbog širenja poljoprivrede i krivolova. Umjesto da čekaju kako bi paun jednom godišnje odbacio svoje staro perje, krivolovci ih ubijaju te im perje čupaju, koje se kasnije krijumčari radi prodaje u inozemstvu. Stoga je vijest da Burberry paunovo perje nabavlja iz Indije začudila lokalne aktiviste za prava životinja i političare. Maneka Gandhi, članica indijskog parlamenata, toliko se zabrinula zbog toga da je odmah pozvala na hitnu istragu Burberryja', navodi Daily Mail.

Reklamna kampanja s Romeom Beckhamom

'Tisuće paunova su ubijene u Indiji te se njihovo perje krijumčari u inozemstvo za potrebe izrade modnih dodataka. Bez obzira na koji je način prikupljeno paunovo perje, neetično ga je nositi i zasigurno potiče ilegalnu trgovinu', izjavila je Maneka Gandhi.

Jaya Sinha, vodeća stručnjakinja za zakon indijskog biljnog i životinjskog svijeta i direktorica udruženja Humane Society International, kaže: 'Bilo koja modna kuća koja za izradu odjeće i modnih dodataka koristi paunove ili druge životinje postavlja loš primjer.'

Nakon što je Tom Rawstorne ponovno kontaktirao Burberry, modna kuća se nakon 24 sata oglasila te objasnila kako je došlo do pogreške i da je paunovo perje došlo uz uzgajališta iz Kine, a ne iz Indije. Kako objašnjavaju u Burberryju, perje je iz Kine prodano u New York, a trgovac iz New Yorka ga je prodao u Indiju. U Indiji perje su krojačice ušile u tkaninu, koja je kasnije isporučena u Italiju gdje je kaput dovršila tvrtka Zamasport i tek onda stigao je na piste na modni tjedan u Londonu.

'Imamo poslovni kodeks koji vrijedi za sve naše dobavljače, kreiran tako da bi osigurao najviše standarde etičkog trgovanja tijekom našeg poslovanja. Burberryjevi uvjeti kupnje koji reguliraju naš odnos s dobavljačima zahtijevaju da oni, i naši kooperanti, budu u skladu s etičkim kodeksom poslovanja te da poštuju lokalne zakone. Burberry je od paunovog perja izradio limitirani broj odjevnih predmeta. To nije masovna proizvodnja, niti ju Burberry potiče', izjavila je glasnogovornica Burberryja, a podrazumijeva se da je Burberry izradio manje od 20 kaputa.