NEMA REZULTATA

Kreme za bolne zglobove i mišiće beskorisne?

08.07.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Iako se godišnje propiše nekoliko milijuna recepata za kreme koje bi trebale ublažiti bol mišića i zglobova, ne postoje dokazi da takva sredstva djeluju

Ne postoje uvjerljivi dokazi da masti, kreme i balzami djeluju na bolne mišiće i zglobove, tvrde stručnjaci. Godišnje se pacijentima propišu milijuni recepata za razne kreme koje trebaju mazati na bolne mišiće i zglobove.

Međutim, znanstvenici koji su proučavali 16 istraživanja zaključili su da kreme koje sadržavaju sredstva protiv bolova zapravo ne koriste. Napomenuli su da neki drugi analgetici poput gelova možda dobro djeluju, ali da je to nužno dodatno proučiti.

'Iako smo otkrili da mnoge kreme i balzami ne daju željene rezultate, ipak bismo htjeli napomenuti da gelovi koji sadržavaju ibuprofen pomažu kod bolnih mišića i zglobova. Dakle, provest ćemo još istraživanja kako bismo vidjeli koje su točno koristi takvih gelova', pojasnio je dr. Andrew Moore, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su pregledali 16 istraživanja koja su obuhvaćala više od 1.300 ljudi koji su koristili kreme sa salicilnom kiselinom. Rezultati su pokazali da sredstva sa salicilnom kiselinom imaju više koristi od raznih krema protiv akutnih bolova. Stručnjaci upozoravaju da jeftinije kreme protiv bolova imaju i lošiju kvalitetu.