upozorenje za mediteran

'Kostolomna groznica' prijeti i u Hrvatskoj? Evo koji su simptomi opasne bolesti

13.06.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Denga groznica bolest je koju prenose zaraženi komarci. Većina slučajeva zabilježena je kod osoba koje su posjetile tropska područja, no visoke temperature Mediteran čine potencijalnim žarištem

Broj prijavljenih slučajeva zaraze denga groznicom u 2023. bio je gotovo dvostruko veći nego u cijelom prethodnom desetljeću, zbog čega su stručnjaci preventivno izdali mjere opreza s ciljem prevencije rasta oboljelih u 2024. godini.

Prošle godine zabilježeno je 130 slučajeva zaraze ovom tropskom bolesti, što je visok porast naspram ukupno 71 slučaja u 2022. te 73 prijave zaraze denga groznicom u periodu od 2010. do 2021.

Riječ je o potencijalno smrtonosnom virusu koji prenose zaraženi komarci. U 18. st. je nazivan 'kostolomna groznica', zbog jake boli koju može izazvati u mišićima i zglobovima, što je tek jedan od njegovih simptoma.

Iako se inače pojavljuje na području Srednje i Južne Amerike te Kariba i jugoistočne Azije, stručnjaci upozoravaju da klimatske promjene čine Mediteran gostoljubivijim za upravo za vrste komaraca koji prenose bolest.

Ovo su prvi simptomi denga groznice

Kako bi se daljnjem širenju stalo na kraj, stručnjaci su izdali upozorenja uz koje biste lako trebali prepoznati prve simptome. Oni se obično javljaju između četiri i 10 dana nakon ugriza.

Zaraženi najčešće pate od vrućice koja traje između dva i sedam dana. Karakteristično je da visoka temperatura doseže vrhunac tijekom dana, smanji se i zatim ponovno visoko raste.

Tijekom prvih dana to može biti popraćeno crvenilom lica.

Drugi uobičajeni simptomi u ovoj fazi uključuju jaku glavobolju, bol iza očiju, bolove u mišićima i zglobovima (odakle i potječe kolokvijalni naziv 'kostolomac'), ali i mučnina, povraćanje i natečene žlijezde.

Rašireni crveni osip može se pojaviti na većem dijelu tijela unutar tri do sedam dana nakon početka vrućice. Smatra se da je uzrokovan reakcijom imunološkog sustava na virus i kod četvrtine pacijenata praćen je svrbežom.

Iako rjeđe, može se vidjeti i krvarenje desni.

Ako primijetite simptome, obavezno se javite svom liječniku opće prakse kako biste dogovorili hitan pregled te računajte na oporavak od oko dva tjedna.

U rijetkim slučajevima opasna po život

Važno je da ovu bolest ne shvatite olako jer dolazi i u obliku 'teške denga groznice' koja je po život opasno stanje. Razvija se u jednom od 20 slučajeva te je potencijalno smrtonosna.

Simptomi teške denge uključuju jaku bol u trbuhu, učestalu mučninu, ubrzano disanje, krvarenje desni, krvarenje iz nosa, jak umor, nemir i krv u povraćanom sadržaju ili stolici.

Obično se javljaju između 24 i 48 sati nakon što početni val simptoma denge prođe i pacijenti se prvotno počnu osjećati bolje. Riječ je o ozbiljnom hitnom medicinskom slučaju i osobama s ovim simptomima savjetuje se da odu na Hitnu pomoć što je prije moguće.

Također se savjetuje da ljudi koji su osjetljiviji na denga groznicu, poput male djece, starijih osoba, trudnica i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, trebaju izbjegavati putovanja u područja gdje je virus prisutan.

Simptomi denga groznice

Simptomi obično uključuju:

  • Vrućica
  • Jaka glavobolja
  • Bol iza očiju
  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Mučnina i povraćanje
  • Rašireni osip
  • Bolovi u trbuhu
  • Gubitak apetita

Hrvatska potencijalno žarište

No, problem je što se i Hrvatska nalazi na listi potencijalni odredišta na kojima biste mogli postati žrtva ugriza komarca zaraženog denga groznicom.

Naime, britanski NHS sada upozorava da denga groznica predstavlja rizik na europskim odredištima za odmor poput Hrvatske, Francuske, Italije, Španjolske te Portugala i Madeire u periodu između proljeća i studenog, prenosi Daily Mail.

Srećom, rizik od zaraze u Europi ostaje malen, jer je glavnina slučajeva zabilježena kod osoba koji su se zarazili na putovanjima u tropska područja.

Prevencija i liječenje

Kako biste napravili najbolje što možete u prevenciji zaraze, zapravo jedinom linijom obrane od ove bolesti za koje ne postoji lijek, nosite laganu odjeću dugih rukava i hlača (barem u večernjim satima kada visoke ljetne temperature splasnu) te koristite sredstva za zaštitu od komaraca, postavite zaštitne mreže na prozore ili ih zatvarajte tijekom noći. Ovo je posebno važno u rano jutro i predvečer kada su komarci najaktivniji.

U većini slučajeva infekcija je blaga i prolazi kroz tjedan dana. Ako primijetite simptome, možete ih ublažiti lijekovima protiv bolova, povećanim unosom tekućina te odmorom.