SVA SIMBOLIKA BROŠEVA

Kosor malo mete, malo se miri i malo provocira

02.02.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Kad se neki dan okitila brošem u obliku metle, premijerka Kosor podigla je puno prašine. U zraku se slutilo mnogo pitanja, simbolika je bila više nego jasna, a ona je lukavo odgovorila da u svoj posao unosi malo radosti… Što to govore njezini broševi?

Prvi put veću pozornost javnosti svojim je brošem kao modnim dodatkom Jadranka Kosor izazvala na susretu sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom – baš za potpisivanja Sporazuma o arbitraži. Tada je na reveru kaputa nosila broš u obliku Republike Hrvatske, a javnost je reagirala podijeljeno. Dok je Kosor htjela poručiti 'Hrvatska u mom srcu', dio političke javnosti bio je time dodatno iritiran, jer je sporazum vidio kao izdaju zemlje.

Izbor njezina sljedećeg modnog dodatka u obliku broša, onog na metlu, bio je još upečatljiviji, većini simpatičniji, a kod 'dotičnih' je zasigurno poticao pretjerano znojenje.

Broš na metlu dali su joj, izjavila je, izraditi dragi prijatelji. Istaknula je i kako svaki njezin broš ima simboliku, ali takav način 'izražavanja' vidi kao zabavnu stranu posla. Koliko god nekome nije smiješno što čišćenje ide dalje.

I simpatični medvjedić panda, napravljen od sitnih kristalića, bio je Kosoričin izbor broša na ovratniku sakoa, i to na prosinačkoj sjednici Vlade, na kojoj je sjedila uz bok s ministrom financija Ivanom Šukerom. Panda je inače simbol dobre suradnje i mirenja.

Najnoviji broš Kosor je nosila u ponedjeljak tijekom prvog susreta s novoizabranim predsjednikom Ivom Josipovićem, srebrni cvjetić u čijem su se tučku presijavali kristalići. Simbolika je cvijeta diskretno izražavanje osjećaja, novi početak, ljepota, sreća, susretljivost, prijateljski odnosi. Kada su novinari premijerki dobacili da li i taj broš ima poruku, rekla je da ima, na što je Josipović izjavio: 'Ovo cvijeće je znak dobrodošlice'. A ako je suditi prema fotografijama, susret Jadranke i Ive doista je protekao u više nego srdačnom ozračju.

Grančica od bisera i sitnih pravokutnih kristala, suzica s crvenim i tamnocrvenim bistrim kristalićima spojenih u grančice, tamna ruža koja se presijava u duginim bojama, također su motivi na premijerkinim broševima. Nad ponekim se brošem valja i malo zamisliti ne bi li se odgonetnulo o čemu je riječ.

A kao i svako malo umjetničko djelo, svaki novi premijerkin broš ostavlja nas da, svatko sa svog gledišta, u pozadini slutimo ozbiljne političke zavrzlame, ali i načine ne koje će ih premijerka rješavati.