FORMULA ZA USPJEŠAN ODGOJ

Kombinacija ljubavi i strogoće odgovorna za uspjeh djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.11.2009 09:46
  • Objavljeno 10.11.2009 u 08:18
djeca roditelji

djeca roditelji

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Djeca prema kojoj roditelji postupaju sa 'strogom ljubavlju' bolje su pripremljena za život, pokazuje najnovije istraživanje

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da su djeca prema kojoj su roditelji postupali s ljubavlju, ali strogo, bolje uspjela u životu. Proučavano je 9.000 obitelji tijekom osam godina.

Strogi roditelji koji u odgoju kombiniraju ljubav i disciplinu imaju važnu ulogu u budućem uspjehu svoje djece. Takvi roditelji, kažu stručnjaci, pripremaju djecu za uspjeh u životu.

'Roditelji trebaju odrediti pravila i dosljedno ih se pridržavati jer će jedino na taj način djeca znati koja su im ograničenja i kako se trebaju ponašati', istaknula je Sonia Sodha, voditeljica istraživanja.

Stroga roditeljska ljubav pomaže djeci u razvoju ključnih vještina kao što su emotivna kontrola i empatija, što im uvelike pomaže u kriznim životnim situacijama, ali i svakodnevnim aktivnostima.

Otkriveno je i da su roditelji boljeg imovinskog stanja odgajali djecu upravo na takav način, dok su siromašniji roditelji bili popustljiviji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!