NAJPOZNATIJI NA SVIJETU

Koliko vrsta sireva postoji u Francuskoj?

10.04.2013 u 09:58

Bionic
Reading

Kako bi se ilustrirala raznolikost francuske gastronomije, predsjednik Charles de Gaulle Francusku je nazvao'zemljom sa 300 vrsta sireva'. Ustvari, u Francuskoj postoji više od tisuću različitih vrsta sireva što je i više nego dovoljno da svaki dan uživate u nekom novom okusu

Sirevi s plemenitom plijesni ili pak oni s orasima, koji se mogu jesti rastopljeni ili ohlađeni, kao glavno jelo, tradicionalno predjelo ili pak na kruhu – u Francuskoj sir se jede u raznim varijantama. I to s dobrim razlogom: Upravo je Francuska jedan od najvećih proizvođača sira. Čak je i UNESCO 2010. propisao francuski gastronomski obrok kao dio kulturne baštine, među kojim se posebno ističe upravo sir.

Francuska je posebno poznata po raznolikosti svojih proizvoda od sira, od comtéa do sira beauforta ili pak fourme d'Amberta, a ne treba zaboraviti ni ementaler i gruyère, a to su samo neki od najpoznatijih. Sir Gruyère čak se našao i u vijestima početkom ove godine. Naime, proizvodnja francuskog gruyèrea od sada je zaštićena u cijeloj Europskoj uniji zahvaljujući statusu zaštićenog geografskog podrijetla (Protected Geographical Indication - PGI) objavljenog u Službenom listu EU 11. veljače ove godine. Za razliku od švicarskog sira koji nosi isto takvo ime, francuski gruyère mora imati rupe kako bi mogao odmah biti prepoznat.

PGI status odnosi se na sireve proizvedene u pokrajinama Doubs, Jura, Haute-Saône, Savoie, Haute-Savoie te na teritoriju Belforta. Prošle godine proizvedeno je više od 42 tisuće koluta francuskog gruyèra.

Ukupno 45 vrsta sireva štiti oznaka AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), a 38 sireva oznaka AOP (Appellation d’Origine Protégée). Sir roquefort prvi je dobio oznaku izvornosti, a tradicija pripreme prenosi si se s generacije na generaciju od 1925., što mu daje jamstvo za očuvanje kulturne i gastronomske baštine, a sada je i europski priznat.

Francuzi potroše otprilike 24 kilograma sira po stanovniku svake godine, a upravo su Francuzi među najvećih svjetskim potrošačima sira. No francuski sir također bilježi i veliki uspjeh kao izvozni proizvod. Prema podacima Eurostata, 2011. Francuska je izvezla 669.155 tona sira, u odnosu na 600.544 tona 2007. godine. Izvan Europe, zemlje kao što su SAD, Južna Koreja i Japan osobito su sklone svježim i mekim bijelim sirevima (238.665 tona), u usporedbi s mekim sirevima (174.159 tona od čega sir Camembert čini 20.379 tona, a brie 67.749 tona) ili sa sirnim namazima (64.424 tona).

Kako bi slijedili taj trend, francuski mljekarska udruga (CNIEL) provela je mnoge promidžbene kampanje u zemljama poput Rusije, Kine i Brazila. 'Naši ciljani potrošači su uglavnom francuski iseljenici u tim državama, kojima posebno nedostaje francuski sir, no jednako tako i ljudi koji imaju udoban životni standard te su svjesni francuske kulture', navode čelnici CNIEL-a.

Po pitanju sira comté predstoji pronalaženje tržišta izvan francuskih granica. Odbor CNIEL-a za comté izdvaja milijun eura iz svoga proračuna od sedam milijuna eura, kako bi se potakla prodaja tog sira izvan Francuske, a samim time i proizvodna količina. Trenutačno se između 3.500 i 4.000 tona tog sira izvozi u Njemačku, Belgiju i Veliku Britaniju.

Jedan je od primjera tih kampanja organiziranje degustacija sira u kafićima, što se prakticira u Japanu, te odlično podiže prodaju u toj zemlji. Također su unutar japanskih trgovačkih centara postavljeni mali dućani sa sirom, a prodaju obično vode profesionalci obučeni u Francuskoj koristeći široku mrežu dobavljača.

Sektor proizvodnje sira u Francuskoj ogroman je, a ta industrijska grana sastoji se od 30 tisuća proizvođača mlijeka, 1.400 proizvođača sira, 227 privatnih prerađivača te 154 ekskluzivnih sušionica.

Industrija proizvodnje sira prisutna je na najmanje 80 posto francuskog teritorija na oko 70 tisuća mliječnih farmi. Sirna industrija zapošljava oko 150 tisuća ljudi zaposlenih na puno radno vrijeme u velikim internacionalnim kompanijama, kao što je Lactalis, koja je druga po veličini u svijetu te najveći francuski proizvođač sira Brongrain, poznat po brendovima Elle et Vire i Caprice des Dieux, kao i u 1.300 malih jedinica u cijeloj zemlji.