CELEBRITYJI NA PRODAJU

Koliko vrijedi slava?

10.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Celebrityji su zamijenili bogove primitivnih društava, a njihove stvari za neke su postale fetiši. Razloge za kupovanje memorabilija poznatih i uspješnih sami kupci nerijetko racionaliziraju tvrdnjom da je to dobra investicija, sentimentalno podsjećanje na lijepe dane ili potpora dobrotvornoj akciji, ali psiholozi kažu da je najvažniji faktor osjećaj bliskosti s idolom, duhovno poistovjećivanje s osobom koju obožavaju, sve do vjere da će bolje svirati ako to čine, primjerice, na gitari Erica Claptona

Krajem lipnja na online dražbi u kalifornijskom Beverly Hillsu prodavale su se memorabilije Beatlesa, Madonne, Elvisa Presleyja i Michaela Jacksona, a na njoj se potonji dokazao kao apsolutni kralj. Dražba se održavala na sam dan Michaelove smrti, a iako je procjena za crveni kožnati kaputić iz legendarnog 'Thrillera' bila 200.000 do 400.000 dolara, konačna se cijena popela na vrtoglavih 1,8 milijuna dolara. Car popa time je višestruko nadmašio rekord iz 2008. godine, kada je Presleyjevo 'paunovo odijelo' otišlo za 300.000 dolara.

Osim kaputića, prodan je i Jacksonov šešir iz nastupa za vrijeme turneje Bad za 16.250 dolara, poruka pisana rukom prijateljici Liz Taylor za 5.625, jastučnica s potpisom pjevača ulovila je 3.584 dolara, dok je čuvena bijela rukavica optočena Swarovski kristalićima postigla deset puta višu cijenu od one kojom je aukcijska kuća Julien krenula u nadmetanje te se zaustavila na 330.000 dolara.

‘Michael Jackson ima nevjerojatno raširen klub bogatih obožavatelja’, izjavljivao je za CNN predsjednik aukcijske kuće Darren Julien, i sam zaprepašten neumjerenom količinom novca kojom su fanatični obožavatelji spremni dokazati odanost svojem preminulom idolu.

Na tržištu memorabilija i Beatlesi se dobro prodaju, pa je razglednica Lieverpoola s potpisima vječne četvorke otišla za 5.504 dolara, a kapa koju je Ringo nosio u filmu ‘Help’ za 37.500. U usporedbi s njima, cijena Franka Sinatre je običan sitniš jer su njegove čizme otišle za tričavih 2.500 dolara, a Jaguar iz 1986. za samo 19.000, za razliku od Presleyevog vojnog pribora za šivanje, koji je netko platio 1.536 dolara.

Michael Jackson 'Thriller'

Primjera je mnogo, no nakon basnoslovnog Triller-kaputića, u Americi po tko zna koji puta postavljaju pitanje koji nagoni, porivi i osjećaji tjeraju mahom anonimne kupce da potroše pravo bogatstvo kako bi se dočepali komadića života, intime i osobnosti svojeg idola. George Michael je jedan od rijetkih koji je javno obznanio da je za dva milijuna dolara kupio Steinway klavir na kojemu je John Lennon skladao ‘Imagine’.

Poput Georgea Michaela, i anonimni obožavatelji naročito cijene mrtve idole, pa i zahodska školjka ubijenog Johna Lennona vrijedi 14.700 dolara. Dok je bio živ, Michaela Jacksona, na rubu bankrota, odricali su se i razapinjali na križ zbog pedofilije, a Marilynka je nakon afera s Kennedyjima bila posramljena i potrošena celebrity roba, da bi mnogo kasnije netko za njezinu bijelu haljinu u kojoj je Johnu Kennedyju pjevala rođendansku čestitku bio spreman izdvojiti 1.267.500 dolara, a za praznu bočicu lijekova 18.750 jer 'možda je baš nju ispraznila one kobne noći'.

The Beatles 'Imagine'

Udebljalog i podbuhlog Elvisa Presleyja pod kraj života u Las Vegas su dolazili slušati tek malobrojni, a danas više od 20.000 web stranica izravno ili preko linka njegovoj legiji fanova nudi suvenire i toliko originala kao da je živio sto života. Netko je čak platio 748 dolara za tri 'misteriozno otpale grančice sa drveta', koje su se navodno spustile na Elvisov lijes za vrijeme ukopa, a za bočicu od tri žličice vode koju je navodno pjevač dotaknuo, netko je iskeširao 255 dolara.

George Michale 'Amazing'

Givenchyjeva mala crna haljina, koju je Audrey Hepburn nosila u legendarnom 'Doručku kod Tiffanyja', svojedobno je otišla za 923.187 dolara. Donje rublje Madonne i nije toliko skupo, tek 1.900 dolara. Sjajne crvene papučice Judy Garland iz filma 'Čarobnjak iz Oza' otišle su za 666.000 dolara. Neki odjevni fetiši plaćaju se zlatom, a na tržištu postižu mnogo bolju cijenu ako nisu prošli kroz kemijsku čistionicu i sterilizirani jer obožavatelji tako imaju izravan dodir sa svojim idolom, što u svom istraživanju o ponašanju i psihologiji fanova psiholozi sa Sveučilišta Yale George E. Newman i Gil Diesendruck nazivaju 'celebrity zarazom'.

Razloge za kupovanje memorabilija sami kupci nerijetko racionaliziraju tvrdnjom kako je riječ o dobroj investiciji, sentimentalnom podsjećanju na lijepa vremena i potpora nekoj dobrotvornoj dražbi, ali stručnjaci s Yalea tvrde da je najvažniji faktor upravo stupanj te 'celebrity zaraze', osjećaj bliskosti s idolom, duhovno poistovjećivanje s osobom koju obožavaju, određeni stupanj kontroliranja objekta njihovih žudnji, vjerovanje da će bolje svirati, ako to čine na gitari njihova idola Erica Claptona, pa onda i cijena od milijun manje koji dolar nije previsoka.

'Love me tender'

Celebrityji su zamijenili bogove primitivnih društava, a njihove stvari su za neke postali fetiši. Otuda valjda kupac za periku Andyja Wahola po cijeni od 10.800 dolara, obožavatelj Justina Biebera, spreman za pramenove kose kanadskog tinejdžera platiti 40.668 dolara ili štovatelj Neila Armstronga koji će od brijača slavnog astronauta kupiti njegove kosmate ostatke za 3.000 dolara. Zato valjda bubrežni kamenac zvijezde 'Zvjezdanih staza' Williama Shatnera vrijedi 14.700 dolara, parcijalna zubna proteza Winstona Churchilla 24.550, maramica u koju se ispuhala Scarlett Johansson u 'Leno's Tonight Showu' 5.300, ispražnjena bočica boje za kosu Kurta Cobaina 175 dolara, a za ostatak nepojedenog sendviča Justina Timberlakea za vrijeme jednog radijskog nastupa netko nije žalio 3.154 dolara!

Justin Bieber 'Baby'

No, 'celebrity zaraza' može imati i svoju crnu stranu, a kupci se mogu klanjati i mračnim idolima, pa je anonimni štovatelj poznatog teroriste Teda Kaczynskog, koji je dvadesetak godina sijao pisma-bombe diljem SAD, za 20.025 dolara kupio njegovu jaknu i naočale, dok je odar na kojemu je ležao Lee Harvey Oswald otišao za 87.469 dolara.

Na rasprodaji celebrityja također se može kupiti njihovo društvo za ručkom ili večerom te onaj tko ima novca, a nema javnog

priznanja vlastite veličine, na taj se način može očešati o njihov javni imidž. U ručak s milijarderom Warrenom Buffetom netko je spreman investirati 2,63 milijuna, dok se večera s teksaškim naftnim magnatom T. Boone Pickensom može dobiti za 125.000 dolara.

Ručak s političarkom Sarah Palin dostiže cijenu od 63.500 dolara, s country zvijezdom Tobyjem Keithom može se objedovati za 52.000, a s pjevačicom i glumicom Mandy Moore za samo 4.800. U odnosu na Buffeta i Pickensa, ručak s Rupertom Murdockom na nedavnoj dobrotvornoj aukciji nije postigao posebno visoku cijenu, samo 86.000 dolara, ali izdavač je platio isto toliko da ga otkaže jer je bio spriječen neizostavnim obvezama. Valjda se zapetljao u razmahanoj aferi oko svoga osramoćenog tabloida News of the World.