ŽIVJETI ZDRAVO KOD KUĆE

Koliko nam je potrebno vremena da u svom domu održavamo dovoljnu razinu tjelesne aktivnosti?

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 06.04.2020 10:34
  • Objavljeno 06.04.2020 u 10:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sporrer/Rupp / Cultura RF / Profimedia

Unazad nekoliko tjedana, naša se svakodnevica u mnogočemu promijenila. Smanjili smo socijalne kontakte i izlaske iz kuće, a povećali broj sati provedenih sjedeći i ležeći ispred računala ili malih ekrana. No, usprkos svemu, ne smijemo zaboraviti neizmjernu važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti koja čuva i poboljšava naše zdravlje, prevenira kronične bolesti, pomaže kod održavanja tjelesne mase te povećanja kvalitete života

Tim projekta Živjeti zdravo, čiji rad možete pratiti i na njihovoj službenoj stranici www.zivjetizdravo.eu brzo je reagirao na cjelokupnu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, pa je tako svoje aktivnosti usmjerio na promicanje zdravog načina života kod kuće pod sloganom 'Živjeti zdravo kod kuće'.

Svakodnevno 10-minutno tjelesno vježbanje za djecu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Kretanje je, uz potrebu za vodom, hranom, snom i kisikom, jedna od osnovnih ljudskih biotičkih potreba. Kako je ljudsko tijelo građeno za kretanje, redovita tjelesna aktivnost nam je neophodna za optimalno funkcioniranje i razvoj. Kako bismo građanima pomogli u novonastaloj situaciji i prvom koraku prema usvajanju zdravih životnih navika, pripremili smo kompleks desetminutnih pripremnih vježbi koje se vrlo lako mogu provoditi i kod kuće', poručio je dr.sc. Slaven Krtalić, voditelj Odsjeka za tjelesnu aktivnost, u Službi za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i voditelj elementa Zdravlje i tjelesna aktivnost u sklopu projekta 'Živjeti zdravo'.

A znate li koliko je zapravo potrebno dnevno vremena izdvojiti za zdravlje? Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije to izgleda otprilike ovako:

Svakodnevno 10-minutno tjelesno vježbanje za odrasle

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

  • 180 minuta za tjelesne aktivnosti različitog intenziteta za djecu do šest godina kako bi spriječili dugotrajne periode sjedilačkih aktivnosti
  • 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za djecu i mlade u dobi od šest do 18 godina
  • 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti za odrasle

Kako ne bi morali puno razmišljati o tome kakve vježbe treba izvoditi za zdravlje, stručnjaci su snimili videa - jedan za odrasle osobe, drugi za djecu - a u kojima su najbolje vježbe za vrat, ruke i rameni pojas, trup i ruke te noge i zdjelični pojas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!