SAVJET VIŠE

Koliko dugo pojedina vina mogu biti otvorena?

21.05.2015 u 11:02

Bionic
Reading

Jeste li znali da šampanjac nakon otvaranja trebate popiti u roku od tri dana, a da je vino roze najukusnije nakon tjedan dana?

Vjerojatno ste se katkad zapitali smijete li popiti čašu omiljenog vina koje je otvoreno već neko vrijeme, no niste sigurni kolika mu je trajnost, a ona se razlikuje ovisno o vrsti.

I dok desertna vina poput porta mogu trajati i do mjesec dana, neke su vrste već nakon nekoliko dana potpuno neupotrebljive, poput pjenušca.

Desertna vina koja sadržavaju brendi mogu se koristiti i do mjesec dana, a jača crvena vina morate držati što dalje od sunca. Vina u kutijama dugotrajnija su, ali morate ih popiti prije isteka roka trajanja.

Pjenušci vrlo brzo nakon otvaranja gube svoje mjehuriće, no i dalje ih možete piti, ali ne dulje od tri dana nakon otvaranja.

Što se tiče laganih bijelih i ružičastih vina, ako ih držite u hladnjaku, moći ćete ih piti i do tjedan dana, no ne zaboravite da boca mora biti čvrsto zatvorena. Crvena vina mogu izdržati između tri i pet dana, ukoliko su pohranjena daleko od sunca, na hladnom i tamnom mjestu.

Neka talijanska i francuska vina, kako piše Madeline Puckette sa stranice WineFolly, najbolja su nekoliko dana nakon otvaranja, no samo ako ih držite u hladnjaku. Pravilo je, kaže ona, da što je slađe vino, dulje može trajati, ali morate ga pohraniti što dalje od sunca i izvora topline.

Vina u kartonskoj ambalaži mogu stajati u hladnjaku čak 28 dana.

Puckette savjetuje i da je dobra stvar investirati u posebne čepove s vakuumom kako bi se vino bolje sačuvalo.