slatki zalogaji

Božićni kolačići koje može napraviti svatko!

10.12.2017 u 00:31

Bionic
Reading

Puricu pripremite bez pol frke, ali s kolačima i tortama i dalje ste na 'vi'. Božić je sve bliže, a vi ste u potpunom strahu jer ste ove godine zaduženi za obiteljski ručak. Nema razloga za paniku, ovo su recepti za tri slastice koje možete napraviti i zatvorenih očiju

Ovih blagdana iznenadite sebe i obitelj slatkim zalogajima koji su jako jednostavni za pripremu, a izrazito ukusni. Čak i ako niste vješti u kuhinji, ova tri recepta pomoći će da se to promijeni. Razmazite nepca i razveselite goste. Uživajte! 

Baci di dama (damini poljupci)

Sastojci:

  • 140 g lješnjaka, tostiranih
  • 140 g brašna
  • 100 g maslaca 
  • 100 g šećera prstohvat soli
  • 55 g tamne čokolade

Priprema

Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente. Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala biti glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.

Dobivenu smjesu podijelite na tri, četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.

Valjke hladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 - 30 minuta. Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.

Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.

Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade. U zdjeli na pari rastopite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića. Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolada stvrdne.

Kolačići s marmeladom

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice vrhnja 

Priprema

Od sastojaka napravite jedinstvenu masu, tijesto koje ćete potom razvaljati na debljinu od pola centimetra. Kad je tijesto pretvoreno u 'palačinku', igrajte se kalupima. Bilo bi zgodno da su u obliku bora, kuglice, Djedice, soba, zvijezde... Dok puštate mašti na volju i stvarate slatku božićnu vojsku, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pecite ih 15 minuta, a potom izvadite da se ohlade. Nakon što se ohlade povežite po dva ista oblika i između njih namažite marmeladom po želji. Nakon toga ih ukrasite, nacrtajte im grane, kuglice, oči, uši...  Blagdani su, opustite se i šarajte! 

Čokoladni muffini

Sastojci:

  • 90 g kakaa
  • 2 dcl vruće vode
  • 370 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sol 
  • vanilin šećer
  • 250 g maslaca
  • 350 g šećera
  • 4 velika jaja
  • kiselo vrhnje

Za kremu : 

  • 3 slatka vrhnja
  • 450 g tamne čokolade
  • šećer po želji

Priprema

U vruću vodu uspite kakao i promiješajte. Izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Otopite maslac i šećer na pari, a zatim ih izmiješajte mikserom. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte. Zatim dodajte mješavinu vode i kakaa i sjedinite masu. Smjesi zatim dodajte suhe sastojke i na kraju kiselo vrhnje. U kalupe za stavite papirnate košarice (ili ništa ako koristite silikonske kalupe) i u njih do ulijevajte pripremljenu smjesu. Pecite ih na 180 stupnjeva, oko 15-ak minuta. Kad vrijeme prođe, pustite ih da se ohlade. 

Priprema kreme

Zagrijte slatko vrhnje i dodajte razlomljenu čokoladu i šećer te miješajte dok se ne otope. Smjesa se treba zagrijavati, ali ne prokuhati. Imajte strpljenja. Potom je maknite s vatre i pustite da se ohladi. Prelijte preko muffina i oslikajte jestivim bojama. Izrada ovih kolačića zabavit će velike i male pa pozovite mališane da se pridruže kreativnoj radionici.  

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.