RAZDRAŽLJIVO DIJETE

Koji su simptomi depresije kod djece?

27.06.2013 u 10:43

Bionic
Reading

Istraživanja su pokazala kako postoji značajan utjecaj ranih odnosa na vjerojatnost pojavljivanja depresije. Tako su kod djece kod koje se razvila depresija češće uočeni problemi u odnosu majka-dijete, u cjelovitosti obitelji te komunikaciji između članova obitelji. Ukoliko se primjeti da djetetovo žalosno ili razdražljivo raspoloženje traje dulje od dva tjedna i da se javljaju neki od gore navedenih simptoma, poželjno je da se roditelji obrate dječjem psihologu

Depresija kod djece razlikuje se od normalnih promjena raspoloženja i emocija koje se javljaju tijekom dječjeg razvoja. Kod djece se češće javljaju somatske smetnje, socijalno povlačenje i razdražljivost.

Simptomi depresije kod djece mogu biti različiti i nerijetko zamaskirani ponašanjima kao što su burne emocionalne reakcije ili agresivna ponašanja. To se češće uočava kod mlađe djece, dok starija djeca češće iskazuju sniženo raspoloženje i tugu odnosno simptome sličnije depresivnom ponašanju odraslih.

Osnovni simptomi depresije najčešće su vezani uz osjećaj tuge, beznađa i promjena rapoloženja te obično uključuju neke od sljedećih znakova:

Pojačanu iritabilnost ili ljutnju
Tugu i apatiju
Povlačenje od prijatelja
Povećanu osjetljivost na odbacivanje i nedostatak ljubavi
Promjene u apetitu i težini – dijete počne jesti ili značajno manje ili značano više nego prije
Promjene u spavanju – dijete ne može spavati ili spava više nego inače
Neuobičajeno nasilno ili buntovno ponašanje
Teškoće u koncentriranju i donošenju odluka
Umor, iscrpljenost, dosada
Somatske smetnje bez jasnog uzroka (glavobolje, bol u trbuhu...)
Gubitak zanimanja za omiljene aktivnosti
Smanjena sposobnost funkcioniranja na događanjima s obitelji ili prijateljima, u školi, na slobodnim aktivnostima, vezano uz hobije i interese djeteta
Neopravdani osjećaj krivnje
Osjećaj bespomoćnost
Suicidalne misli

Kod djece se najčešće ne javljaju svi ovi simptomi. Većinom različiti simptomi dolaze do izražaja u različito vrijeme i u nekom drugom okruženju. Iako djeca i dalje mogu naizgled dobro funkcionirati, promjene se uglavnom mogu uočiti u njihovim društvenim aktivnostima, uspjehu u školi te samom izgledu djeteta. Ukoliko se primjeti da djetetovo žalosno ili razdražljivo raspoloženje traje dulje od dva tjedna i da se javljaju neki od gore navedenih simptoma, poželjno je da se roditelji obrate dječjem psihologu.

Više o ovoj temi možete pročitai na ordinacija.hr