TAJNE VJERNOSTI

Koji parovi najčešće varaju?

23.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Sve više mladih parova ne može se složiti hoće li njihova veza biti monogamna ili će se pak viđati s drugim ljudima bez obzira na to što su u vezi, tvrdi novo istraživanje

Studija provedena na Sveučilištu u Oregonu ispitivala je dobnu skupinu parova od 18 do 25 godina, od kojih je čak 40 posto izjavilo da monogamija nije za njih. Zanimljivo je i da skupina parova koja je dogovorila monogamnu vezu priznaje, i to čak 30 posto njih, da su prekršili taj dogovor održavajući seksualne kontakte partneru iza leđa.

Vjenčani parovi i oni s djecom skloniji su monogamnom odnosu, pokazuje istraživanje. Znanstvenici tvrde da je obveza jedini uvjet koji na neki način može jamčiti vjernost u vezi te umanjiti šanse za izlete iza partnerovih leđa. Manja obveza prema vezi umanjuje želju da osoba bude vjerna partneru te u velikom broju slučajeva vjernost nije održiva.

Isto tako, na odluku prevariti partnera ili ne velikim djelom utječe i način kako ta osoba gleda na vezu s partnerom. Ukoliko vezu smatra trajnom, smanjuju se šanse da će treća osoba imati šanse umiješati se u vezu.