OTKRIVAMO

Koje to tajne kozmetičkih proizvoda ne znamo?

02.05.2011 u 10:32

Bionic
Reading

Možete li postati ovisni o balzamu za usne? Je li odstranjivač laka kriv za vaše žute nokte? Je li skup šampon vrijedan tog novca? Nova knjiga, zbirka odgovora vrhunskih kozmetičkih znanstvenika na popularnoj web stranici beautybrains.com, pokušava razotkriti tajne ljepote i razlikovati činjenice od fikcije

Nekoliko odgovora iz vodiča o svakodnevnim kozmetičkim proizvodima prenosimo iz Daily Maila.

Možemo li razviti ovisnost o balzamu za usne?


Da. Koža je kompliciran organ s više slojeva. Gornji sloj, Stratum corneum, sastoji se uglavnom od mrtvih stanica koje, kada se oljušte, šalju signal dubljim slojevima kože da proizvedu nove stanice kože.

Kada redovito nanosite balzam za usne, možete stvoriti neku vrstu barijere koja će spriječiti isparavanje vlage iz unutarnjih slojeva kože. Budući da se gornji sloj neće sušiti toliko brzo, dublji slojevi neće dobivati signale za proizvodnju novih stanica i proizvodnja će se usporiti. Kad prestanete koristiti balzam za usne, one će se osušiti i vaš će bazalni sloj ponovno početi proizvoditi nove stanice. No budući da ćete imati osjećaj da su vam usnice suhe, nanosit ćete balzam i tako u krug. Koristite li, dakle, balzam prečesto, naučit ćete svoje usne da ne mogu bez njega.


Zašto su nokti žuti zbog odstranjivača laka?

Tamnije boje lakova za nokte mogu uzrokovati žute mrlje zbog kemijske reakcije boje i površine nokta. Tu je reakciju teško predvidjeti, jer se ne događa svima, a također može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana da nokti požute. Slijedite neke od ovih savjeta da biste izbjegli požutjele nokte:

- svaki put prije lakiranja nanesite sloj bezbojnog laka da biste zaštitili nokte od boje;
- odaberite odstranjivač laka bez formaldehida;
- koristite odstranjivač laka za nokte s formulom za izbjeljivanje noktiju;
- jednom tjednom 15-ak minuta okupajte nokte u pola šalice vode i soku od jednog limuna da biste uklonili mrlje;
- nikada ne pokušavajte mehanički odstraniti mrlju, tako ćete samo oštetiti i oslabiti nokte.


Isplati li se kupovati skupi balzam za kosu?

Najjeftiniji balzami za kosu (oni za 20-ak kuna) obično ne sadrže silikone, najvažniji sastojak zbog kojeg kosa izgleda glatko i sjajno. No iznad granice od 20-ak kuna razlike su manje i mnogi skuplji proizvodi imaju iste sastojke kao i oni jeftiniji. Čak i najskuplji proizvodi koriste iste osnovne sastojke kao i ne tako skupi preparati. Ali savjetujemo da kupujete ono što vam se sviđa i što si možete priuštiti.

Treba li čistiti lice pokretima prema gore?

Pročitali smo u uputama na pakiranjima da bismo trebali čistiti lice pokretima prema gore. No to je vjerojatno samo marketinški trik koji sugerira, budući da gravitacija vuče našu kožu prema dolje, da će pokreti prema gore pomoći u smanjenju bora. Neće.