PREDNOSTI I MANE

Koje su bolje - jednokratne ili platnene pelene?

02.03.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Za dvije i pol godine, koliko su bebe u prosjeku u pelenama, odlučite li se za korištenje jednokratnih, morat ćete izdvojiti između deset i dvanaest tisuća kuna, ovisno o vrsti pelena koje kupujete

Već nekoliko godina na domaćim forumima vodi se žestoka rasprava o korištenju jednokratnih i platnenih pelena. Pobornici prvih ističu da je riječ o izumu koji im je promijenio život, uštedio im vrijeme i omogućio veću mobilnost. Drugi pak ističu da su platnene pelene ekološke, što je istina znamo li da se 25 posto sveg smeća odnosi upravo na pelene (op. a.), zdravije za bebu i – jeftinije.

Poštujući pravo obiju strana na izbor, odlučili smo provjeriti u praksi koje su prednosti, a koji nedostaci jednokratnih, odnosno platnenih pelena. Neosporno je da jednokratne pelene štede vrijeme i ne zahtijevaju dodatnu brigu, no pogrešno je zamišljati da oni koji se koriste platnenim pelenama imaju mokre pelene 'razapete' po stanu. Tehnologija se bitno promijenila, jednokratne pelene 'potfutrane' su ulošcima i na čičak, a većina kućanstava danas ima i sušilice. No da, i za to je potrebno uložiti truda i vremena. Tu treba pribrojiti i glačanje koje je nužno zbog uništavanja bakterija.

Ipak, najjači argument koji u svakom ovakvom sučeljavanju pobornici platnenih pelena izvlače na stol jesu sastojci jednokratnih pelena koji, kažu, na osjetljivoj bebinoj koži mogu izazvati brojne promjene, primjerice, pelenski osip. No, i tu pobornici jednokratnih pelena imaju spreman odgovor – to ćete izbjeći presvlačite li dijete redovito, svaka dva sata. Međutim, pitanje svih pitanja jesu financije i tu su, činjenično, platnene pelene u prednosti jer čak i kad se uz kupnju pelena, za koje je u početku potrebno izbrojiti od 800 do 1000 kuna, u računicu doda i potrošnja vode i električne energije te deterdženta, dakle svega potrebnog za održavanje ovih pelena, one su u konačnici barem upola jeftinije od jednokratnih. Ekonomičnost ili praktičnost – odgovor na to pitanje leži u svakom roditelju pojedinačno.