ZAŠTITITE SE

Koje situacije mogu izazvati srčani udar?

09.12.2009 u 08:58

Bionic
Reading

Srčani udar odnosi najveći broj žrtava na svijetu. Tomu svakako pridonosi moderan način života. Kako se zaštititi?

Čovjek je svakodnevno izložen različitim stvarima koje njegovo srce dovode u opasnost. Postoje aktivnosti koje dodatno povećavaju rizik za srčani udar iako vam vjerojatno nikada ne bi palo na pamet da se nalazite u potencijalno opasnoj situaciji.

Donosimo vam nekoliko potencijalnih situacija koje mogu izazvati srčani udar. Pročitajte i na vrijeme zaštitite svoje srce.


Vježbanje ima važnu ulogu u zaštiti srca
Gužva u prometu

Promet može biti vrlo opasna stvar za srce. Kada zapnete u gužvama i kolonama, raste vam krvni pritisak i povećava se mogućnost za srčani udar. Većina ljudi sklona je živciranju kada se promet odvija sporo, a oni negdje žure. Takvo stanje nikako nije dobro za zdravlje srca i dugoročno može rezultirati srčanim udarom.

Jutra

Jutra nisu najbolji prijatelj srca. Naime, otkriveno je da se 40 posto srčanih udara događa ujutro. Zašto? Nakon što se čovjek probudi, tijelo počinje lučiti adrenalin i druge hormone stresa, povećava se krvni pritisak, ali i potreba za kisikom. Tijelo se nalazi i u svojevrsnom stanju dehidracije ujutro što usporava kolanje krvi. Sve to utječe na srce. Zaštite si i omogućite si da se ujutro budite polako. Radije navijte sat ranije ujutro kako biste dobili malo vremena i omogućili se polaganije buđenje.

Ponedjeljak ujutro

Posebno su stresna jutra ponedjeljkom. To pokazuju i podaci koji otkrivaju da je ponedjeljkom ujutro 20 posto više srčanih udara. Kako ne biste postali dio poražavajućih statistika, omogućite si kvalitetan vikend. Subotom i nedjeljom se odmarajte, ali ne pretjerujte sa spavanjem. Naime, ako subotom i nedjeljom dugo spavate, a onda se ponedjeljkom budite rano, dovodite vlastiti organizam u stanje iznimno povećanog stresa. Zašto? Tijelo je tijekom vikenda izgubilo prirodni ritam, a ponovno vraćanje u uobičajeni raspored ponedjeljkom može rezultirati srčanim udarom.

Gužva u prometu povećava nervozu i prijeti srcu
Javni nastupi

Vjerovali ili ne, na zdravlje srca utječu i javni nastupi. Organizam se prilikom javnih nastupa nalazi u stanju kao kada ga opteretite teškom tjelovježbom na koju niste navikli. Povećana nervoza podiže krvi tlak, ubrzava otkucaje srca i povećava razinu adrenalina. Sve to dovodi organizam u nezavidno stanje. Ako morate govoriti u javnosti, a na to niste naviknuli, uzmite prije samog događaja beta blokator kako biste se zaštitili. Beta blokatori služe za smanjenje napetosti.

Zdrava prehrana

I hrana, kao što znate, igra važnu ulogu u zaštiti srca. Masna, slana i slatka hrana ne pomaže srcu. Ako se već ne možete odreći nezdravih obroka, nastojte ih svesti na minimum. Svakako biste u prehranu trebali unijeti i zdravu hranu koja je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima. Na taj način srcu ćete barem povremeno osigurati zdravu hranu i spriječiti veću mogućnost od srčanog udara.

Zahtjevne aktivnosti

Svaka napetost kojoj je izložen organizam, a ne događa se često, potencijalna je opasnost za srčani udar. Primjerice, čišćenje snijega lopatom zahtjevna je aktivnost i ako niste u dobroj formi, mogla bi značajno utjecati na rad srca. Veliki napor povećava proizvodnju različitih hormona koji utječu na srčani udar. Da biste spriječili neželjenu posljedicu, nastojte održati organizam u formi i redovito vježbajte. Važno je da najprije s vježbom krenete polako, a potom povećavate intenzitet tjelovježbe.