SVAKO JUTRO JEDNO...

Koja to namirnica daje energiju i sagorijeva kalorije?

17.11.2011 u 09:22

Bionic
Reading

Ukoliko vam se u podne počne drijemati za radnim stolom, znanstvenici kažu da nikako ne smijete posegnuti za slatkišima jer će vam svu energiju dati jaje

Znanstvenici su doznali da proteini koji se nalaze u jajetu, posebno u bjelanjku, pomažu organizmu da ostane pripravan i odmorniji.

Smatraju da ugljikohidrati za kojima posežemo u čokoladama, kolačićima i ostalim slatkišima nemaju dovoljno dobar učinak. Zato preporučuju da je pametno držati se slogana iz davne reklame 'Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje'.

Znanstvenici na Cambridgeu uspoređivali su kako različiti nutritivni sastojci djeluju na mozak. Zaključili su da proteini najbolje djeluju na moždane stanice, drže nas budnima i pomažu sagorijevati kalorije, piše znanstveni magazin Neuron

'Proteini iz jajeta potiču rad stanica tako da otpuštaju hormone oreksine, dok ih šećer blokira', opisao je doktor Denis Burdakov i savjetovao da radije odaberete jaje i tost nego pekmez i tost.

Još je nekoliko istraživanja potvrdilo dobrobiti jaja. British Nutrition Foundation je tako ustvrdilo da kolesterol iz jajeta nema negativan učinak na srce.