PRIRODNA POMOĆ

Koja hrana smanjuje rizik od karijesa

17.07.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Osim što biste trebali redovito koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, svojim prehrambenim navikama možete utjecati na smanjenje rizika od karijesa. Saznajte kako...

Odavno nam je poznata veza između razumne prehrane i dobrog oralnog zdravlja. Namirnice koje svakog dana jedemo odražavaju zdravlje naših zuba i desni. Pri tome najviše mislimo na zašećerena pića, voće i škrobnu hranu koji lakše dovode do stvaranja nakupina plaka na zubima – ljepljivog sloja bakterija koje se stvaraju na zubima i proizvode kiselinu, oštećujući caklinu.

Kao idealno rješenje javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti, piše Ordinacija.hr. Prehrambenim navikama također možete utjecati na smanjenje rizika od karijesa.

Mlijeko

Američki su istraživači ponudili ispitanicima zdjelu zašećerenih pahuljica koje su oni pojeli, a zatim im je izmjerena razina kiseline u ustima. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine: jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći soka od jabuke. Ustanovljeno je da je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa. Jednako tako, konzumacija mlijeka ojačava zube zbog bogatog sadržaja kalcija.

Voda

Obična voda idealna je za održavanje usne šupljine zdravom jer je ispire i tako pomaže u uklanjanju bakterija i stvaranju nepogodnog pH okruženja za ove male 'napasti'.

Jedite više vlakana

Istraživači Sveučilišta u Bostonu preporučuju starijim osobama konzumaciju namirnica bogatih vlaknima, i to više od 2,5 grama vlakana po porciji. Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive.

Žvakaća guma bez šećera kao prva pomoć

Ako niste u prilici oprati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima – privremeno.

Više o ovoj temi pročitajte na stranicama Ordinacija.hr