POMALO IZNENAĐUJUĆE

Koga stres na poslu najviše pogađa?

04.04.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Srednji menadžment najviše je izložen stresu zbog čestih konflikata

U poslovnom svijetu stres najžešće pogađa menadžere na srednjoj razini, pokazuje najnovije istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Manchester i Liverpool čiji su rezultati objavljeni u časopisu General and Comparative Endocrinology. Oni trpe znatno više od svojih šefova, ali i od svojih podređenih.

Problem je što su ti zaposlenici najviše izloženi konfliktima – kako s nadređenima, tako i s podređenima. Oni moraju opravdati velika očekivanja nadređenih, ali jednako tako zadržati empatiju za svoje podređene, što nije uvijek lako. Rezultat toga su česti sukobi.

Do tih su otkrića znanstvenici došli proučavajući ženke uskonosog bezrepog majmuna u zoološkom vrtu u Chesteru. Redovito su im mjerili prisutnost hormona stresa u krvi. Pokazalo se da je najteže onima koji su na sredini društvene hijerarhije.

'Ova otkrića moguće je primijeniti i na ljude. Oni koji rade u srednjem menadžmentu zasigurno imaju veće razine hormona stresa u tijelu od svojih šefova, ali i podređenih. Ti ljudi su najčešće ambiciozni, žele dalje napredovati i dostići viši životni stil. To znači i puno više izazova, a to nerijetko ide u paketu sa stresom', pojasnila je dr. Susanne Shultz sa Sveučilišta Manchester.