SUVREMENO STANOVANJE

Klizne stijene – praktično i atraktivno rješenje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Praktične su jer razdvajaju i spajaju prostor, ovisno o potrebama, a zahvaljujući brojnim dizajnerskim mogućnostima, klizne stijene uvelike i dodatno uljepšavaju prostor, pa osim praktične, imaju i estetsku vrijednost

Klizne stijene imaju sve važniju ulogu u opremanju unutarnjih prostora jer suvremenom čovjeku omogućavaju da vlastiti prostor uredi višefunkcionalno. Na ovaj način i organizacija stanovanja ili rada u manjim prostorima postaje kvalitetnija jer funkcionalne grupe mogu biti odvojene ili povezane u bilo kojem trenutku, ovisno o potrebi.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Upravo je to najveća kvaliteta koju donosi ugradnja kliznih stijena - one dijele i povezuju, zaklanjaju i otvaraju, zasjenjuju ili propuštaju svjetlost u prostor. Osim velikih mogućnosti funkcionalnog organiziranja prostora, dizajnersko-oblikovne mogućnosti još su veće.

Klizne stijene se izrađuju od medijapana s melaminskom folijom, iverala, pleksiglasa, različitih vrsta stakala, polikarbonatnih ploča, ogledala te u kombinaciji različitih materijala s okvirima. Često se koristi iveral, jer je povoljan cijenom te pruža mogućnost odabira fronti u velikom broju različitih boja.

One još mogu biti i lakirane ili furnirane, ovisno o željama, te kombinirane sa staklom. Često se koristi loccabel staklo, kojemu je pečenjem i upotrebom sigurnosne folije osigurana trajnost i sigurnost korisnika. Staklene klizne stijene se izrađuju i od kaljenog stakla debljine 10mm, laminiranog stakla u različitim bojama, neprozirnih sattinato te prozirnih toniranih stakala.

Vodilice kliznih stijena su aluminijske i obično na tržištu nalaze u četiri osnovne boje, ali je moguć i odabir boja po RAL-u. Osim kliznih stijena, koje pregrađuju prostore interijera, često se koriste i one za pregrađivanje balkona, terasa, lođa ili zimskih vrtova jer se načinom njihovog otvaranja ne zauzima dodatni prostor.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

     

Izrađuju se od kvalitetnih profila i karakterizira ih dobra toplinska i zvučna izolacija te vodonepropusnost. Stijene se izrađuju u potrebnom broju krila, a o tome ovisi i broj vodilica, koje mogu biti ukopane u pod tako da nema visinske razlike ili praga između vanjskog i unutarnjeg prostora.

Osim klasičnih kliznih stijena, izrađuju se i otklopno-klizne te podizno-klizne stijene. Pravilnim odabirom svakako ćete povećati kvalitetu prostora u kojem boravite.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi