ZDRAVO I UKUSNO

Karmela Vukov Colić otkrila nam je svoj recept za odličan kruh s domaćim kvascem

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Već je dobro poznato da je jedna od omiljenih televizijskih i radijskih voditeljica, vrsna kuharica. Prvi 'ozbiljni' ručak je skuhala u prvom razredu osnovne škole, a danas od nema toga što ne zna spraviti bilo od slanih ili slatkih jela. Već godinu dana Karmela Vukov Colić na Laudato TV-u ima svoju emisiju 'Recepti svete Hildegarde' te na svom blogu nesebično dijeli recepte, a za tportal je otkrila kako radi 'sourdough bread' ili kruh s domaćim kvascem

'Kruh s domaćim kvasom nije ni najjednostavniji ni najbrži način pečenja kruha. Ipak, unatoč dugotrajnoj pripremi, začara sve koji se okušaju u stvaranju ovog kruha! To je onaj isti kruh koji su pripremale naše bake - samo od brašna, soli i vode - zdraviji, lakši za probavu i duže svjež', ispričala nam je Karmela Vukov Colić.

Za ovaj kruh prvo treba uzgojiti vlastiti kvas. 'Taj proces traje nekoliko dana, ali kad jednom imate svoj kvas u staklenki, možete ga koristiti dovijeka. Moj kvas se zove Božo, jer je božanstven. Predlažem da posjetite neku od stranica na kojoj ćete naći detalje upute i fotke i snimke kako napraviti kruh s domaćim kvasom 'sourdough bread'', savjetuje.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Ima različitih recepata, ali ja kruh radim po ovom receptu:

  • 450 g brašna (obično stavim 250 g mekog, 100 g oštrog i 100 g pirovog ili raženog brašna)
  • oko 310 g vode
  • 100 g uzdiglog kvasa
  • 8 g soli

'E sad, nije da se sve to samo izmiješa. Sve počinje nahranjenim i uzdiglim kvasom. Onda pomiješaš vodu i brašno i ostaviš 20 min do 2 sata. Taj se dio procesa zove autoliza. Potom dodaš uzdigli kvas, izmiješaš i na koncu sol. Sljedeći je korak preslagivanje tijesta koje se odvija tijelom sljedeća 2 sata - svakih 30 minuta. Nakon zadnjeg preslagivanja ostaviš da se tijesto digne, barem 2 sata, a potom ga oblikuješ i staviš u košaricu za dizanje i u hladnjak preko noći. Tamo će lijepo polako fermentirati. Ujutro ga pečem u jako zagrijanoj pećnici.

Napominje kako nije ni najjednostavnije ni najbrže, ali se isplati! 'I nemate problema ako germe nema u dućanu. Sad još samo moram uvježbati kako kruh lijepo ukrasiti. Majstori pripreme ovog kruha po njemu stvarno crtaju čuda', smatra Karmela.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!