za 'preživljavanje' na kauču

Karmela Vukov Colić dala nam je svoje preporuke: Evo što predlaže od filmova, serija i knjiga za duge dane i večeri pred nama

04.04.2020 u 08:11

Bionic
Reading

U jeku koronavirusa i oporavka od šoka izazvanog potresom i povremenim podrhtavanjem tla mnogi traže način da se nose sa izvanrednom situacijom. Omiljena voditeljica, blogerica, u novije vrijeme i glumica u popularnom mjuziklu 'Menopauza', Karmela Vukov Colić, ponudila nam je svoju listu omiljenih sadržaja za ugodno provođenje slobodnog vremena dok traje takvo stanje

Sve je manje ljudi na ulicama, što znači da su poslušali savjete i ostali doma. Kako ste kod kuće ograničeni onime što možete raditi, zamolili smo Karmelu Vukov Colić da nam kaže kojim filmovima, serijama i knjigama ona krati dane.

'Uvijek sam za knjige. Knjigama dajem prednost i pred televizijom i pred radijom. Nažalost, u normalnim okolnostima za knjigu uvijek ima najmanje vremena. Zato sad nema izgovora!' rekla nam je. Naslagala je, kaže, čitav niz knjiga koje već dugo čekaju da budu pročitane i bacila se na posao.

'Nezgodno je, naravno, preporučivati nekome knjigu jer u susret s njome svatko od nas donosi svoja razmišljanja, svoje stavove, ali i vlastite životne izazove i različite okolnosti. Zato ni ne doživimo knjigu svi jednako.

Ali vjerujem da su krimići uvijek dobrodošli! (smijeh) Trenutačno završavam 'Štićenu osobu', a nekako mislim da ću i neke druge knjige Pavla Pavličića ponovno uzeti u ruke. Ljubiteljima krimića, dakle, toplo preporučujem Pavličićeve romane poput 'Stroja za maglu', 'Tri petka u travnju', 'Umjetnog orla', 'Salona za plakanje'. Uistinu, imate ogroman izbor jer se radi o našem najplodonosnijem autoru', smatra Karmela.

'Od televizijskog programa predlažem izvrsnu seriju 'Novine', ali i čitav niz sjajnih stranih ostvarenja koja možete pratiti na HBO-u i Netflixu. Kako je meni Italija silno draga, predlažem da, ako još niste, pogledate 'Genijalnu prijateljicu' (HBO). Pogledajte seriju, ali i svakako pročitajte sve četiri knjige autorice Elene Ferrante. Fenomenalan je to prikaz života na jugu Italije, posebice kad pratimo tu, meni iznimno važnu žensku priču', napominje voditeljica.

Na HBO-u, koji možete gledati u sklopu MAXtv-a, dostupne su dvije sezone 'Genijalna prijateljice' Izvor: Društvene mreže

Postoje filmovi koji nemaju rok trajanja, koje smo gledali i kojima ćemo se vraćati u nekad radosnim, nekad tužnim trenucima života, kada trebamo malo smijeha ili utjehe. One kakvu mogu pružiti samo pokretne slike. I Karmela ima svoje favorite uz koje možda iznova poželite 'obnoviti gradivo'.

'Što se filmova tiče, toplo preporučujem Oscarom ovjenčanu 'Zelenu knjigu: vodič za život' (HBO), film koji nas uvijek podsjeti što je u životu uistinu važno. A važno je i družiti se s mališanima, pa predlažem da zajedno odgledate 'Gospodara lopova', koji vas očima dvojice dječaka i mističnom pričom vodi kroz kanale i palače Venecije, ili genijalnu 'Nanny McPhee'', poručila je.

'Zelena knjiga: vodič za život' dobio je pet Oskara u 2019, ukljuujući i onaj u najvažnijoj kategroiji - za najbolji film Izvor: Društvene mreže

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa: