BITNA JE PREVENCIJA

Kako umanjiti rizik obolijevanja od raka dojke?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2012 12:28
  • Objavljeno 20.10.2012 u 12:28
žena pregled zdravlje grudi grudnjak

žena pregled zdravlje grudi grudnjak

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Rizik oboljenja od raka dojke 1940-ih godina kod žena iznosio je jedan naspram 22, dok se danas taj rizik popeo na jedan naspram osam. Taj negativan trend nastao je najvjerojatnije zbog činjenice da žene danas žive dulje, a rizik obolijevanja od karcinoma dojke povećava se s godinama, objašnjava Michael Roizen, liječnik u klinici u Clevelandu. Iako ništa ne može u potpunosti spriječiti oboljenje od karcinoma dojke, ipak postoje određene stvari koje možete poduzeti kako biste taj rizik umanjili

Pitajte svoga doktora trebate li dnevno uzimati dva dječja aspirina (162 mg)
Iako aspirin povećava rizik od pojave želučanih čireva i drugih krvarenja, istraživanje je također pokazalo da štiti od karcinoma dojke, debelog crijeva, jednjaka, prostate i jajnika te još četiriju vrsti karcinoma te umanjuje smrtnost od navedenih karcinoma. Nekoliko studija pokazalo je kako da žene koje boluju od karcinoma dojke te redovito uzimaju aspirin imaju 64 posto veće šanse da će preživjeti tu bolest. Nuspojave koje uzrokuje aspirin mogu se umanjiti pijenjem pola čaše tople vode prije uzimanja aspirina. Prednosti koje donosi aspirin najvjerojatnije će premašiti rizik kojemu su prosječno izložene žene s 45 godina koje su uzimale estrogen, bilo u obliku kontracepcijskih pilula ili krema. Međutim, povremeno uzimanje aspirina zbog glavobolje neće postići željeni učinak, jer naglasak je u redovitom uzimanju, a osim toga, tri alkoholna pića će potpuno neutralizirati beneficijska svojstva aspirina, piše ivillage.com

Stanjite struk

Smanjenjem masnoća na području trbuha poprilično se smanjuje rizik od obolijevanja od raka dojke te njegova recidiva. 'Masnoća u tijelu potiče pohranu estrogena, stoga što imate više kilograma, to će vaše tijelo spremati veće količine lošeg estrogena', kaže Jill Dietz, kirurginja za karcinom dojke u klinici u Clevelandu. Dobra vijest je, kaže, da ne morate nositi konfekcijski broj 34 da bi umanjili rizik od karcinoma dojke. Naime, rezultati istraživanja pokazuju i kako umjeren gubitak težine te opsega u struku kod pretilih žena daje učinke te umanjuje rizik od oboljenja i do 25 posto. Nakupljene masnoće na području trbuha posebno su opasne, stoga treba posebnu pažnju posvetiti tom području. Najbrži i najučinkovitiji put do tanjeg struka jest jesti manje porcije te umanjiti unos ugljikohidrata. Osim toga, redovito vježbajte te prakticirajte jogu ili trčanje.

Smanjite unos alkohola
Konzumiranje alkohola, čak i umjereno, može povećati rizik od raka. 'Čak i mala količina alkohola, poput jednog pića na dan, najvjerojatnije je povezana s oboljenje od raka dojke, a što više alkohola pijete, to vam se više povećava rizik od oboljenja', kaže Halle Moore, onkologinja u klinici u Clevelandu. Tri ili više alkoholna pića na tjedan recidiv raka dojke povećava i do 30 posto, a posebnom riziku izložene su pretile žene te žene u postmenopauzi. Prema riječima doktorice Dietz, ono što je najvažnije jest ukupna količina alkohola koju pijete tijekom života, stoga ako popijete svaku večer čašu vina nakon večere ili vikendom nekoliko koktela, učinak je potpuni isti.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Umanjite stres i izbjegavajte alkohol
Budite aktivni
Što se više krećete, to ste manje izloženi riziku karcinoma dojke. Žene koje vježbaju između 10 ili 19 sati na tjedan, imaju 30 posto manje šanse da obole od karcinoma dojke. Unutar tih sati ubraja se i obavljanje kućanskih poslova, šetnja psa te rad u vrtu. Stoga, zaključak je da svaka fizička aktivnost pomaže.

Jedite povrće, posebice ono prirodno uzgojeno

'Ona hrana koja je zdrava za vaše srce, najvjerojatnije je i zdrava za vaše grudi,' kaže Rahul Tendulkar, onkolog u klinici u Clevelandu. Pojačana konzumacija šećera i crvenog mesa povezana je s mnogim vrstama raka, uključujući karcinom dojke, kaže doktorica Dietz. Odaberite prehranu koja je bogata vlaknima iz povrća i voća te mahunarkama i cjelovitim žitaricama, namirnice s niskom razinom masnoća, a izbjegavajte ugljikohidrate, šećer, bijeli kruh, crveno meso te suhomesnate proizvode. Osim toga, brokula, koraba, prokulice, kupus i cvjetača imaju posebnu prednost u smanjenju rizika oboljenja od raka dojke.

Dojenje
Dojenje je dobro kako za bebe, tako i za mame, a dojenje u trajanju barem godinu dana smanjuje razvitak karcinoma dojke. Naime, studijom je otkriveno da je dojenje uspjelo umanjiti rizik obolijevanja od karcinoma dojke čak i kod žena koje su nosile gen BRCA1 koji inače značajno povećava rizik od obolijevanja.

Važnost vitamina D
Nedostatak izlaganja sunčevoj svjetlosti umanjuje proizvodnju vitamina D3 koji je esencijalan nutrijent koji može pomoći u prevenciji raka dojke. 'Postoje čvrsti dokazi kako se karcinom dojke može spriječiti povećanom razinom vitamina D3. Tu razinu trebalo bi podići na 40 do 50 nanograma po mililitru', kaže doktorica Dietz te preporučava da svog liječnika zamolite da vam izmjeri razinu vitamina D te da u dogovoru s liječnikom, ukoliko je to potrebno, počnete uzimati nadomjestak.

Pažljivo odaberite kontracepciju
Kontracepcija koju koristite može utjecati na rizik od oboljenja od raka dojke. Prema rezultatima American Cancer Societyja, žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju nešto viši rizik od oboljenja od onih koje tu kontracepciju nisu nikada prakticirale. Srećom, nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, s vremenom taj pojačani rizik nestaje, a u slučaju pilula to je deset godina.

Prestanite pušiti
Ako još uvijek pušite, vrijeme je da prestanete. Naime, žene koje puše imaju povećan rizik od oboljenja od raka dojke. Nedavno istraživanje pokazalo je kako žene koje puše kutiju cigareta dnevno u trideset godina imaju čak 28 posto više šanse da obole.

Kontrolirajte razinu šećera u krvi
Naučite kako regulirati šećer u krvi te na vrijeme uočiti simptome dijabetesa tipa 2, na taj način možete smanjiti rizik od raka dojke. Naime, dijabetes je povezan s čak 40 posto povećanim rizikom od obolijevanja od karcinoma dojke. 'Dokazano je da bolesnici s rakom dojke mogu smanjiti šanse recidiva gubitkom težine, počevši s programom vježbanja i prehrane koja ima nizak unos masti i prerađenih vlakana', kaže doktorica Dietz.

Redoviti pregledi
Iako odlazak na mamografiju ne može spriječiti rak, taj pregled može smanjiti rizik od umiranja od njega. 'Karcinom dojke vrlo je izlječiva bolest ako je uočen dovoljno rano, a što je prije uočen to su vam šanse veće,' kaže doktorica Dietz. Važno je dobro poznavati svoje grudi, te u slučaju pronalaska kakvih promjena odmah otići na pregled kod liječnika.

Nemojte biti noćna ptica
Kako biste izbjegli karcinom dojke, izbjegavajte rad u noćnim smjenama. Nekoliko studija povezalo je noćni rad s rizikom od obolijevanja od karcinoma dojke i to od 30 do 60 posto. Teorija je da dodatno izlaganje svjetlosti za vrijeme noćnih sati povećava razinu hormona melatonina, a to povećava razinu estrogena. Stoga, ako rad u noćnim smjenama ne možete izbjeći, prigušite svjetla, a doktor Roizen preporučuje vježbanje prije i nakon odrađene smjene te barem spavanje sedam od osam sati po danu ili noći.

Odmaknite se od stresa
Nekoliko studija pokazalo je kako stres, usamljenost i druga negativna raspoloženja povećavaju rizik od razvoja karcinoma. Stresni način života lako može biti povezan s pojavom agresivnijih tumora. Velika količina stresa vrlo je loša za organizam te je vrlo važno naučiti kako ga kontrolirati i suzbiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!