OJAČAJTE KRALJEŽNICU

Kako spriječiti bolove u leđima?

19.06.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Možete li išta učiniti kako biste spriječili bolove u leđima? Premda nikad nije prekasno, sa zdravim navikama valja početi najkasnije prije trećeg desetljeća života

Često zaboravljamo kako je kralježnica dio središnjeg živčanog sustava, zajedno s mozgom, koji se oslanja na milijune živaca koji mozgu šalju signale i poruke koje kontroliraju našim tjelesnim funkcijama. Ako je kralježnica nezdrava, te poruke će biti pogrešne, a rezultat će biti bolovi, slabost ruku i nogu, otupljenje osjećaja u udovima, otežano disanje, probava ili pak kontrola nad mjehurom i crijevima.

Ništa bez uspravnog držanja
Izgledat ćete više, samopouzdanije, bolje ćete disati, poboljšat ćete razinu energije i općenito stanje organizma. Kada je tijelo u pravilnom položaju, naprezanje kralježnice minimalno je.

Kako dišete?
Ugledajte se na glumce i pjevače i dišite iz ošita. Ako niste sigurni kako takvo disanje točno izgleda (također se zove trbušno disanje) – položite ruke na trbuh i pratite kako se on podiže prilikom udisaja kao odgovor na spuštanje ošita i pritiska na trbušne organe.

Ciljane vježbe
Provodite ciljane vježbe deset minuta dnevno kako biste učvrstili kralježnicu. Istežite vrat, izvodite blagu torziju leđa, istežite trup u klečećem stavu.

Kako još možete kako biste spriječili bolove u kralježnici, pročitajte na ordinacija.hr.