NEKI OD SAVJETA

Kako se što bolje zaštititi, na što paziti i čega se pridržavati ako je član vaše obitelji zaražen ili u samoizolaciji

  • Autor: N.B.
  • Zadnja izmjena 31.10.2020 13:15
  • Objavljeno 31.10.2020 u 13:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jeremy Maude / Mood Board / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedna od okolnosti koju koronavirus nameće je samoizolacija. Sanitarni inspektori i epidemiolozi donose odluku o smještanju osobe u kućnu izolaciju ili u karantenu te pružaju daljine upute. Samoizolacija se provodi u trajanju od 14 dana, kolika je inkubacija ove bolesti. Međutim, većina građana nema potpune uvjete za ispunjavanje samoizolacije

Kako broj zaraženih u našoj zemlji svakim danom sve više raste, samim time sve je veći broj građana kojima je propisana samoizolacija. Uključuje to ostanak u kući bez kontakta s ostalim ukućanima, prijateljima, poslovnim kolegama i prijateljima na period od 14 dana. Ovako nešto najlakše je izvedivo samcima koji imaju adekvatan životni prostor u kojem se mogu potpuno izolirati od navedenih.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Međutim, većina građana ipak nema takve uvjete već žive u obiteljskim domovima s jednim sanitarnim čvorom i zajedničkim kuhinjskim prostorom. U takvim okolnostima najteže je onima koji prostor dijele s osobom koja bi trebala biti u inkubaciji. S obzirom na situaciju koja je svakim danom sve opasnija, mnogo je i onih koji domove dijele s jednim ili više zaraženih virusom Covid-19.

Što učiniti kako bi se najbolje moguće očuvali od zaraze? Kako spriječiti daljnje širenje bolesti u kućanstvu? Možemo li se uopće u tim okolnostima zaštititi od virusa? Neka su od osnovnih pitanja koja se postavljaju sama po sebi.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se što bolje zaštiti i pripaziti na higijenu i zdravlje cijele obitelji.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Pitanje obroka u danu

U najidealnijim uvjetima osoba bi trebala biti sama, no ukoliko se mora vratiti u višečlanu obitelj, važno je izbjegavati kontakt s ostalim članovima. Preporučljivo da tijekom samoizolacije boravite u različitim prostorijama koje su odvojene zatvorenim vratima. U takvim uvjetima bilo bi idealno da ukućani pripreme hranu osobi koja je u izolaciji ili zaražena te je dostave je pred vrata sobe. Tek kada se dovoljno udalje, onaj koji je u izolaciji/zaražen može preuzeti pladanj s hranom i preporučljivo je da u tom trenutku nosi zaštitnu masku preko lica.

Preporučuje se da u propisana dva tjedna ni ostali ukućani ne budu u bliskom kontaktu. Ukoliko je moguće izbjegavajte zajedničke obroke.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: J.M. Guyon - Copyright 2011 / CandyBox / Profimedia

Higijena sanitarnog čvora

Za sve koji imaju više kupaonica ili zaseban wc, dobro je da jednu od navedenih prostorija prepustite isključivo na korištenje zaraženom ili osobi u izolaciji. Ipak, u većini gradskih stanova nalazi se tek jedan, obično zajednički sanitarni čvor. U tom slučaju morate dodatno pripaziti.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Nabavite dezinfekcijske maramice i nakon svakog korištenja wc školjku prebrišite.

Ne koristite zajedničke ručnike. Četkice za zube udaljite jednu od druge u različite posude.

Redovito vodite higijenu o kadi ili tušu.

Ostala higijena u domu

Preporučuje se redovito provjetravati sve prostorije u domu. Radite to nekoliko puta u danu. Nije na odmet ponoviti da će razni ovlaživači zraka dobro doći u ovoj situaciji. Redovito čistite metalne površine poput kvaka na vratima, svih rukohvata koje najčešće koristite (ručke od hladnjaka, pećnice, slavine u kupaoni i kuhinji, prozorske kvake).

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Daniela Stärk / Alamy / Alamy / Profimedia

Također, osnova je redovito prati ruke, a to, naravno, vrijedi i za osobu u izolaciji, i ostale ukućane.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Natasa Ivancev / Alamy / Alamy / Profimedia

U slučaju da morate razmijeniti premete, radite to s rukavicama i obavezno nosite zaštitnu masku.

Posebno pripazite na starije ukućane ili one koji su rizična skupina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!