NEKI OD SAVJETA

Kako se što bolje zaštititi, na što paziti i čega se pridržavati ako je član vaše obitelji zaražen ili u samoizolaciji

31.10.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Jedna od okolnosti koju koronavirus nameće je samoizolacija. Sanitarni inspektori i epidemiolozi donose odluku o smještanju osobe u kućnu izolaciju ili u karantenu te pružaju daljine upute. Samoizolacija se provodi u trajanju od 14 dana, kolika je inkubacija ove bolesti. Međutim, većina građana nema potpune uvjete za ispunjavanje samoizolacije

Kako broj zaraženih u našoj zemlji svakim danom sve više raste, samim time sve je veći broj građana kojima je propisana samoizolacija. Uključuje to ostanak u kući bez kontakta s ostalim ukućanima, prijateljima, poslovnim kolegama i prijateljima na period od 14 dana. Ovako nešto najlakše je izvedivo samcima koji imaju adekvatan životni prostor u kojem se mogu potpuno izolirati od navedenih.

Međutim, većina građana ipak nema takve uvjete već žive u obiteljskim domovima s jednim sanitarnim čvorom i zajedničkim kuhinjskim prostorom. U takvim okolnostima najteže je onima koji prostor dijele s osobom koja bi trebala biti u inkubaciji. S obzirom na situaciju koja je svakim danom sve opasnija, mnogo je i onih koji domove dijele s jednim ili više zaraženih virusom Covid-19.

Što učiniti kako bi se najbolje moguće očuvali od zaraze? Kako spriječiti daljnje širenje bolesti u kućanstvu? Možemo li se uopće u tim okolnostima zaštititi od virusa? Neka su od osnovnih pitanja koja se postavljaju sama po sebi.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se što bolje zaštiti i pripaziti na higijenu i zdravlje cijele obitelji.

Pitanje obroka u danu

U najidealnijim uvjetima osoba bi trebala biti sama, no ukoliko se mora vratiti u višečlanu obitelj, važno je izbjegavati kontakt s ostalim članovima. Preporučljivo da tijekom samoizolacije boravite u različitim prostorijama koje su odvojene zatvorenim vratima. U takvim uvjetima bilo bi idealno da ukućani pripreme hranu osobi koja je u izolaciji ili zaražena te je dostave je pred vrata sobe. Tek kada se dovoljno udalje, onaj koji je u izolaciji/zaražen može preuzeti pladanj s hranom i preporučljivo je da u tom trenutku nosi zaštitnu masku preko lica.

Preporučuje se da u propisana dva tjedna ni ostali ukućani ne budu u bliskom kontaktu. Ukoliko je moguće izbjegavajte zajedničke obroke.

Higijena sanitarnog čvora

Za sve koji imaju više kupaonica ili zaseban wc, dobro je da jednu od navedenih prostorija prepustite isključivo na korištenje zaraženom ili osobi u izolaciji. Ipak, u većini gradskih stanova nalazi se tek jedan, obično zajednički sanitarni čvor. U tom slučaju morate dodatno pripaziti.

Nabavite dezinfekcijske maramice i nakon svakog korištenja wc školjku prebrišite.

Ne koristite zajedničke ručnike. Četkice za zube udaljite jednu od druge u različite posude.

Redovito vodite higijenu o kadi ili tušu.

Ostala higijena u domu

Preporučuje se redovito provjetravati sve prostorije u domu. Radite to nekoliko puta u danu. Nije na odmet ponoviti da će razni ovlaživači zraka dobro doći u ovoj situaciji. Redovito čistite metalne površine poput kvaka na vratima, svih rukohvata koje najčešće koristite (ručke od hladnjaka, pećnice, slavine u kupaoni i kuhinji, prozorske kvake).

Također, osnova je redovito prati ruke, a to, naravno, vrijedi i za osobu u izolaciji, i ostale ukućane.

U slučaju da morate razmijeniti premete, radite to s rukavicama i obavezno nosite zaštitnu masku.

Posebno pripazite na starije ukućane ili one koji su rizična skupina.