SAVJET STRUČNJAKA

Kako se pravilno zaštititi od sunca

13.07.2012 u 08:38

Bionic
Reading

Najtoplije godišnje doba, osim zabave i uživanja, donosi i mnogo briga oko zaštite kože, ali i kose od sunca. Jeste li sigurni da znate koliko dugo se smijete izlagati suncu te kako se pravilno zaštiti kako biste izbjegli štetne sunčeve utjecaje?

Osnovna pravila kojih se trebamo pridržavati prilikom izlaganja kože suncu su uporaba preparata s visokim zaštitnim faktorima, nošenje kapa, šešira i lagane, bijele lanene odjeće tijekom najjačeg zračenja sunca u danu, savjetuje dr. sc. Ivana Nola, dr. med iz privatne Poliklinike Nola.

'Suncu se možemo izlagati tijekom jutra do 11 sati, a tijekom poslijepodneva iza 17 sati. Teško je navesti najbolji recept za zaštitu od sunca. Naime, određivanje zaštitnog faktora i dužine izlaganja suncu, određena je fototipom naše kože, koji je određen sklonosti razvoju crvenila kože nakon izlaganja suncu. Fototip je određen količinom i vrstom pigmenta u našoj koži, a pigment određuje ne samo boju naše kože, već i boju očiju i kose', napominje doktorica Nola.

Važno je napomenuti kako svijetla koža mora biti zaštićena visokim zaštitnim faktorom te se izlagati suncu vrlo kratko i postupno, a ne treba zaboraviti ni na zaštitu osjetljivih dijelova kao što su nos, uši, pigmentacije i zaštita usana.

'Izrazito svijetle osobe, svijetlih očiju i svijetle kose, ili crvenkastog pigmenta moraju se štititi preparatima za sunčanje s oznakom SPF (sun protection factor) 50+, uz nošenje šešira, majice i sunčanih naočala. Sve ostale kože, ovisno o stupnju pigmentacije, mogu koristiti u početku SPF 50+ proizvode, a kasnije postepeno smanjivati na SPF 25 odnosno SPF 16', kaže doktorica Nola iz privatne Poliklinike Nola.

Važno je napomenuti kako se dječja koža još razvija te je mnogo tanja od kože odraslih, naročito kada je u pitanju štetan utjecaj UV zraka. Tako djeca svakako trebaju izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 11 do 17 sati, nositi šešir sa širim obodom, tanju i prozračnu odjeću, a koža im se treba mazati kremom u debljem sloju i to sa zaštitnim faktorom SPF 50+ koja mora biti vodootporna.

Na tržištu postoje kreme sa zaštitnim faktorima koji se dijele na kemijske i mineralne zaštitne faktore, no koja je razlika?

'Mineralni zaštitni faktori se ne upijaju u kožu već ostaju na njenoj površini, zbog čega ostavljaju bijeli trag, i namijenjeni su osobama koje imaju sklonost alergijama. Svaki zaštitni faktorom ima svoju uloge zaštite od prejakog utjecaja sunca, i s obzirom na brojčanu oznaku, pružaju mogućnost dužeg ili kraćeg boravka na suncu', kaže doktorica Ivana Nola napominjući kako to ne znači da preparati s oznakama više od 50+ pružaju neograničenu i stopostotnu zaštitu, već svi faktori propuštaju UV zračenje u određenoj mjeri.

'Unatoč primjeni kreme za zaštitnom faktorom, moramo vrijeme izlaganja suncu ipak svesti na razumni period od eventualno najviše sat vremena, i to u doba dana kada se izlaganje savjetuje', preporučuje doktorica Nola.

Koliko se mijenja učinak kreme s obzirom na količinu nanošenja?
'Učinak kreme se, naravno, povećava kada je nanesena u debljem sloju, i kada se nanosi više puta dnevno, odnosno pred svako izlaganje suncu ili kod svakog izlaska, odnosno nakon kupanja u slanoj ili slatkoj vodi', kaže doktorica Nola dodajući kako se obično savjetuje da nakon što dobijemo određeni ten kožu nastavimo štititi od sunca uporabom kreme s manjim SPF od početnog.

Osim kože, i kosu valja štititi od sunca. Pri tome je, prema riječima doktorice Nole, dobro koristiti sprejeve koji sadrže zaštitni faktor, zatim šampone koji djeluju osobito njegujuće na kosu i svakako se savjetuje nošenje šešira, ali tako da je kosa skupljena u predio ispod šešira i na taj način zaštićena od štetnog UV zračenja.

'Sprejevi za zaštitu kose od sunca obogaćeni su uljima i antioksidansima koji imaju jaku moć zaštite kose od sunca i savjetuju se nanositi tijekom dana, osobito prije odlaska u more', dodaje doktorica Ivana Nola.

Koje su najčešće pogreške koje činimo prilikom izlaganja suncu? 'Najčešće greške koje činimo prilikom izlaganja suncu, jesu: izlaganje tijekom najjačeg djelovanja UV zraka u razdoblju od 11 do 17 sati, primjena neadekvatnog zaštitnog faktora, i želja da se odmah zadobije boja u vremenu kratkog godišnjeg odmora, zbog čega nastaju opekline, koje predstavljaju najveću opasnost za zdravlje naše kože. Osobe s velikim brojem madeža također se ne smiju izlagati suncu i svakako trebaju provoditi redovite dermatoskopske preglede madeža', upozorava doktorica Nola.