PROBUDITE SEKSUALNOST

Kako se osjećati bolje u vlastitoj koži?

08.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Nezadovoljstvo svojim tijelom, nesigurnost u vlastiti izgled, lijenost i uljuljkanost – sve su to razlozi koji mogu suspregnuti iskru vaše seksualnosti. Ne smijete se prepustiti, morate je iznova zapaliti

Možda ste nedavno izašli s mogućim partnerom, možda ste prošli kroz neugodan razlaz i sada razmišljate o tome jeste li spremni za novu vezu, ili ste utvrdili da je vaša veza postala bespolna – u svim takvim situacijama pomisao o seksu, premda uzbudljiva, može probuditi nervozu i nelagodu. Nije se teško dovesti u situaciju da izgubite kontakt s vašim seksualnim nagonima.

Ako ste se doveli u tu slijepu ulicu, važno je da se ne prepustite, nego se potrudite svojem duhu i tijelu dati poticaje da iznova probudi vašu seksualnost. Huffington Post donosi nekoliko savjeta kako se bolje osjećati u vlastitoj koži i učiniti se spremnom za nove seksualne izazove i podražaje.

Provjerite jesu li vaše brige pretjerane

Postoje li stvari vezane uz vašu seksualnost koje vas brinu, izvor su nelagode ili bojazni? Ako da, napravite spisak takvih stvari. I sada razmislite jesu li te bojazni realistične. Ako nisu, zamijenite teze koje ne odgovaraju činjenicama s onima koje su potvrđene. Na primjer, ako ste napisali: 'nisam siguran/sigurna hoće li partner/ica misliti da sam atraktivan/a', zamijenite tu tezu s konstatacijom 'ali ova osoba je očito zainteresirana za mene, pa gdje je onda dokaz da ne nalazi da sam atraktivan/a?'. Hvatajte same sebe u neutemeljenim nesigurnostima i uvjerite se da postoje dokazi da one nisu istinite.

Vaš odnos prema vlastitom tijelu utječe na vaš odnos prema seksu

Napravite još jedan spisak stvari koje vam se ne sviđaju na vašem tijelu. Razdvojite one koje možete popraviti i one na koje ne možete utjecati. Umjesto da se usredotočite na razmišljanje kako bi vaše tijelo moglo biti drukčije, pokušajte se preusmjeriti na promjenu vašeg odnosa prema tijelu. U pravilu, nitko drugi toliko jako ne primjećuje 'nedostatke' kojima ste opsjednuti, osim vas samih.

Osjećati se privlačnom pola je puta do uspjeha
Vaša seksualnost ponajviše ovisi o tome kako mislite o sebi samoj. Ako poduzimate korake kako biste se osjetili više seksi, dajete si veću šansu da to doista i postanete. To znači odjenuti atraktivnu odjeću, brižljivo odabrati rublje, dodati malo više šminke. Nije loše razmisliti bi li vas masaža ili neki drugi tretman ljepote učinili da se bolje osjećate. Spavanje u satenskim plahtama, mirišljave kupke ili čitanje izazovne knjige također će vam pobuditi libido. Najbolje sami znate što čini da se osjećate više seksi – poduzmite to i pratite pomaže li vam to da potaknete svoju seksualnost.

Kada se upustite u neku aktivnost, neovisno o tome koliko je povezana sa seksualnošću, uključite sva svoja osjetila. Ako ste, na primjer, krenuli u šetnju, usredotočite se na zvukove prirode oko vas, postanite svjesni svakog šušnja lišća pod vašim nogama, osjetite vjetar na koži i pratite kako se vaše tijelo osjeća svakim novim korakom. S većom sviješću o trenucima užitka u vašoj svakodnevici razvit ćete sposobnost da vaša osjetila budu na jednaki način otvorena kada se u zraku osjeti seks.

Vaša spolnost dio je vas, čak i ako ste joj dopustili da se uspava. Uz malo truda da je iznova osvijestite, uz veliko spremanje u kojem ćete suzbiti ili odstraniti svoje strahove i nesigurnosti, možete se učiniti spremnom i otovorenom za posve nova, uzbudljiva i ugodna iskustva.