SUVREMENA BOLJKA

Kako se boriti s bolovima u leđima i izbjeći najgore

31.05.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Premalo vremena za aktivnost i kretanje dovelo je do toga da većina ima problema s kralježnicom i nažalost je s razlogom zovu najvećom zdravstvenom boljkom današnjice

Ako sjedite u uredu ili imate posao koji zahtijeva dulje stajanje, sigurno patite od nekog oblika križobolje, ali možete si pomoći uz redovno vježbanje, provjere kod liječnika i izbjeći ono najgore. Problemi najčešće nastaju zbog dugotrajnog sjedenja, stajanja ili nepravilna položaja tijela.

No kod bolova u leđima treba biti oprezan, piše RTL, i sve se mora izvoditi uz stručnu pomoć jer pogrešno izvođenje vježbi može čak i pogoršati stanje.

'Tipične su vježbe poput povlačenja kralježaka prema natrag, istezanja muskulature vrata, vraćanja ramena unazad i vježbi rasterećenja vrata', rekao je viši fizioterapeut Vinko Tranfić.

Također savjetuje da sve što podižemo treba raditi iz čučnja iz pregiba, jer inače leđa idu naprijed. I programi terapija usmjereni su prema natrag, a rotacije su opasne jer zbog tih pokreta ljude često ukliješti.
Jedna od najvećih boljki današnjice muči podjednako i žene i muškarce, a pogađa sve životne dobi. Malo je tko danas danas pošteđen boli u leđima.

'Iza puberteta nastaju problemi koje moramo ukloniti povećanjem pokretljivosti. Tada se izgubi elasticitet diska i suština jest ta da određenim fizioterapeutskim metodama rastezanja i potiskivanja hrskavice koje izaziva tegobe znači išijas, križobolju, vrtoglavicu, dvoslike to vraćamo', rekao je Tranfić i dodao da je važno reagirati što prije, dok vrijeme i dugotrajno opterećivanje na kralježnici ne učine svoje.