Kako se bolje slagati s bratom ili sestrom

Kako se bolje slagati s bratom ili sestrom

  • Autor: E.K.
  • Zadnja izmjena 08.12.2008 16:48
  • Objavljeno 08.12.2008 u 16:48
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ponekad biste najradije svog brata ili sestru lansirali na mjesec koliko vas uspije naljutiti i tad obično pomislite kako bi sve bilo puno lakše da ste jedinci

Tada ne biste morali skrivati stvari po kući, bili biste mezimci roditelja i ostatka obitelji, a vaše financijske injekcije u vidu džeparca, rođendana i sličnih prigoda za darivanje bile bi i daleko izdašnije. Ukratko, život iz snova!

Ipak, i sami ste svjesni da bi vam život bio puno dosadniji da ste jedinci, a uz malo dobre volje i slijedeći nekoliko savjeta i vi možete izgraditi kvalitetan i prijateljski odnos sa svojim bratom ili sestrom.

U djetinjstvu su, naravno, svađe s bratom ili sestrom, potpomognute rivalstvom i nadmetanjem za naklonost roditelja, neizbježan dio odrastanja, no podrška, razumijevanje i povjerenje koje u kasnijim životnim razdobljima možemo dobiti od njih su neprocjenjivi.

Obično kulminacija sukoba nastaje kad jedno od vas uđe u pubertet, pa je kopanje po stvarima ili uvijek primamljivo čitanje dnevnika dovoljan povod za eskalaciju sukoba.
'Tinejdžeri to doživljavaju kao udar na svoju privatnost, što izaziva njihovu pobunu. U toj fazi odrastanja oni se žele odvojiti od obitelji, a privatnost im je na prvom mjestu', objašnjava psiholog dr. Clifton Saper.

Svađe koliko god možete nastojte izbjegavati, posebno fizičke obračune, jer time ćete samo još više pogoršati odnose, a vjerojatno se usput zamjeriti i roditeljima.

Osnovno načelo kojeg se trebate pridržavati kad su u pitanju brat ili sestra je tolerancija, baš kao i u ostalim životnim situacijama. Dakle, ne treba pokušavati mijenjati situaciju ili osobe onako kako bi to vama odgovaralo, već pokušati mijenjati sebe te prilagoditi samoga sebe situaciji.

Ne trebamo puno objašnjavati da laganje i podvaljivanje nikad ne završe dobro, pa na to zaboravite. Osim što ćete navući neprijateljstvo brata ili sestre, razočarat ćete i svoje roditelje.

Ako vam brat ili sestra podvaljuju, a vi im se svim silama želite osvetiti, time će se situacija dodatno zakomplicirati, stoga se sjetite da pametniji popušta. Ako ipak zbog toga dođete u sukob s roditeljima, pažljivo im objasnite, uz maksimalno angažiranje svojih diplomatskih vještina, što se dogodilo.

Nije lak put do povjerenja, stoga ako niste sigurni koliko su vaš brat ili sestra pozdani kad je riječ o tajnama, savjetujemo vam da neke stvari ipak prešutite. Štoviše, onda neće moći primjenjivati još jednu popularnu metodu kad je riječ o bratsko-sestrinskom odnosu - ucjenjivanje. Isto pravilo vrijedi i za vas. Dovoljno je da jednom ucijenite brata ili sestru da ćete odati neku tajnu, pa da vam se više nikad ne povjere ili da to kasnije bez grižnje savjesti primjenjuju na vama.

Iako se ne slažete ni po pitanju glazbenog ukusa, odjeće, načina zabave, filmova ili sličnih aspekata, pokažite poštivanje prema ukusu svog brata ili sestre, jer će i oni pokazati prema vama. Razvijajte prijateljske odnose, pokažite zanimanje i dobru volju (iako tvrdoglavo ne odstupate od toga da naprimjer Rihanna nema pojma o pjevanju, a druga strana misli da su My Chemical Romance odvratni), razgovarajte i pokušajte se ponekad družiti.

Dogovarajte se oko svega, bez obzira je li riječ o podjeli kućanskih poslova, pravu na daljinac, kompjutor, MP3 player ili bicikl. Mudri savjet je da se prilagodite tako da dobijete najviše što možete, budući da ne možete imati sve.

Ako vas brat ili sestra zamole za neku manju uslugu (pomoć oko školskog zadatka ili vraćanja filmova u videoteku jer je njima neugodno što kasne), priskočite u pomoć. Brat ili sestra će vam biti zahvalni i sigurno to neće zaboraviti.

Kad je riječ o odnosu braće ili sestara, moramo spomenuti i vrlo čestu pojavu koja zna izluđivati one starije - oponašanje. Prije nego poludite od bijesa jer vas mala sekica u posljednje vrijeme kopira u svemu, od oblačenja, frizure do glazbe koju slušate, sjetite se da to ne radi s lošim namjerama, već zato što nema još svoj ukus, pa ste mu vi poput nekog idola kojeg želi oponašati.

Složit ćete se da bi vam to trebalo biti čast umjesto da se zbog toga svađate, zar ne?!

Zapamtite da, bez obzira na sve, brata ili sestru ne možete tek tako isključiti iz svoga života, a baš zato što vas poznaju bolje od svih (i znaju gdje vas najviše boli), uspiju vas pošteno razljutiti i povrijediti, iako im to nije bila namjera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi