NAKON TULUMA

Kako preživjeti dan nakon 'povijesne' tekme?

13.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Čak i ako niste fan najvažnije sporedne stvari na svijetu, vjerojatno nećete propustiti utakmice tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. Dobra ekipa i navijački zanos garantiraju dobru zabavu, ali kako se idući dan koncentrirati na poslu i vratiti izgubljenu energiju? Za utjehu vam možemo reći da je i to moguće uz nekoliko trikova

Kada ste umorni vaš mozak sporije reagira i teže ćete se koncentrirati na zadatke koje morate odraditi. Umjesto sistema obrane, odnosno kukanja kako jedva čekate doći kući i zaleći, prijeđite u napad.

Za početak odredite sve zadatke koje ne možete prolongirati i primite se posla. Kada se uljuljate u radni ritam, dan će proći, a vi ćete na kraju biti bez grižnje savjesti jer ste najvažnije ipak obavili.

Upijte malo sunca

Iako su nastupile ljetne vrućine pa se sunca treba čuvati, u ranim jutarnjim satima neće vam škoditi. Neurolog i predstojnik odjela za poremećaj spavanja na Stanfordu, Clete Kushida, kaže kako će polusatna šetnja razbuditi mozak. Naime, na taj način možemo pomoći da se opet uspostavi cirkadijurni ritam koji ima naše tijelo i osjećamo se bolje.

Odmorite 20-ak minuta

Da biste izdržali do kraja dana, odspavajte malo kako biste dobili dodatnu energiju. Neurolog Zoran Grujić iz bolnice DuPage u Winfieldu objasnio je za everydayhealth.com kako je upravo 20 minuta dovoljno da malo nadoknadite izgubljenog sna. No ako produljite, moguće je da ćete se ostatak dana osjećati omamljeno, pa navijte budilicu.

Pokrenite se

Još jedan trik da izdržite do kraja dana je vježbanje. Koliko god se nemogućim čini, vježbanje će obnoviti vašu energiju i razbuditi vas. Ako inače redovno vježbate, nikako nemojte propustiti trening. Najbolje vrijeme za vježbanje je rano ujutro ili popodne, ali ne prije spavanja jer nema smisla - moguće je da će vas nalet adrenalina razbuditi.

Oprezno s kavom

Većina pospanaca automatski će posegnuti za kavom. I to je u redu jer kofein povećava proizvodnju adrenalina i čini vas budnijima. Ipak, ako budete pretjerali, kava bi mogla imati loš učinak pa ćete biti razdražljivi i napeti.

Hladan tuš

Vjerojatno vam je poznato da ćete se lakše uspavati ako ste na toplome, što znači da se za suprotan efekt trebate rashladiti. Odmah nakon buđenja bacite se pod hladan tuš. Samo oprezno, nemojte odmah pustiti ledenu vodu da tijelo ne doživi šok.

Popijte vode

Iako sama dehidracija ne utječe direktno na pospanost, može pojačati simptome koje uzrokuje manjak sna poput letargije i suhih usta. Ako ste nenaspavani i dehidrirani, veće su šanse da ćete se teže koncentrirati. Stoga se nemojte držati one 'klin se klinom izbija', već popijte vode.