USUDITE SE!

Kako pregovarati oko povišice

09.06.2011 u 09:04

Bionic
Reading

Otići kod šefa i tražiti povišicu uvijek je teško i stresno jer treba procijeniti što možete očekivati. Usto, danas je teško i pronaći posao, a kamoli pregovarati o većoj plaći. Iako su vremena teška, dok tvrtka dobro posluje, oni koji dobro rade mogu tražiti i nagradu

Prvo što trebate učiniti je saznati koliko je prosječna plaća za posao koji radite. Raspitajte se među prijateljima koji rade sličan ili posao poput vašeg. Nemojte zaboraviti da su neki uvijek preplaćeni ili se samo hvale pa ćete postati zavidni i ljubomorni.

Jedna od čestih pogrešaka je uopće ne pitati za povišicu. Ako smatrate da zaslužujete više, morate pitati. Poslovi se obično ne gube ako pitate za povišicu, ali se povišice ne dobivaju ako ih ne tražite. Trik je u tome da nađete načina pokazati šefu da vrijedite više.

Priprema za razgovor

Nikako nemojte tražiti povišicu ako niste temeljito razmislili što ćete točno reći šefu. Probajte stvari okrenuti naopako i razmislite što biste vi kao poslodavac htjeli od sebe samog da biste mogli biti zaposleni na plaći koju želite.

Zato napravite popis svega što ste postigli i učinili na svom radnom mjestu. Kada svoja postignuća budete prezentirali, krenite od najnovijih, a nemojte zaboraviti spomenuti vještine i dodatna znanja koja vas čine uspješnim u onom što radite. Ukalkulirajte iskustvo koje je iza vas i budite realni u svojim zahtjevima.

Ne pričajte koliko vam je novca potrebno, već koliko zaslužujete. Šefa ne zanimaju vaši krediti za stan, koliko djece imate i koliko košta vrtić. Trebate se držati svojih dostignuća na osnovi kojih zaslužujete povišicu te onoga što još možete postići. Budite fleksibilni i spremni na manju povišicu od željene pa razmislite koliko više želite i koliko ćete tražiti.

Prije nego što krenete s razgovorom promislite što ćete učiniti ako odmah dobijete negativan odgovor. Je li moguće da ćete otići iz tvrtke ili pričekati bolja vremena s plaćom koju imate. Ako vas šef odbije zbog lošeg rada, zapitajte se po čemu je to zaključio i kako možete biti bolji u budućnosti ili dokazati njegovu krivu procjenu.

Zatražite sastanak

Kad ste razradili plan, dogovorite sastanak sa šefom kako biste dali do znanja da mislite ozbiljno. Tražiti povišicu u prolazu, hodniku ili nakon nekog drugog sastanka, ne ostavlja dobar dojam. Nemojte slučajno razgovarati telefonom ili e-mailom.

Možda se dogodi da vam šef odmah oda priznanje i da povišicu, ali u današnja vremena to se ne događa često pa pripremite govor od argumenata o kojima ste razmišljali. Budite smireni, nemojte zahtijevati već razgovarajte, a rečenice neka vam budu kratke i jasne. I sretno.