ZLATNA PRAVILA

Kako postići i održati savršenu težinu?

08.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Bez obzira jeste li već postigli svoju idealnu težinu ili ste tek na putu do tog cilja, nekoliko je zlatnih pravila koja vam mogu pomoći

Jedite pravu hranu

Kutije na policama pune prerađenih namirnica nisu hrana. To je nešto što je jestivo zahvaljujući mnoštvu sastojaka koji također nisu hrana.

Najlakši način na koji postići idealnu težinu je prehrana koja se sastoji od neprerađenog voća, povrća i mesa.

Jedite kad ste gladni, a stanite kad ste gotovo siti

Ako stvarno uživate u obroku, lako će vam se dogoditi da još koji put napunite tanjur. Nemojte! Prestanite jesti prije nego što budete siti između ostalog i zato što osjećaj sitosti uvijek kasni – jednom kad 'ne možete više' znači da ste već previše pojeli.

Također, nemojte jesti zbog stresa ili iz navike. Jedite samo kad ste stvarno gladni.

Obraćajte pažnju na ono što jedete

Zbog sve bržeg stila života sve smo manje svjesni onoga što činimo. Dobar dio dana isključeni smo i jurimo na 'autopilotu'. Zbog istog razloga jedemo ono što ne bismo trebali, poput slatkih stvari na putu do posla ili brze hrane na radnom mjestu.

Nemojte jesti dok radite nešto drugo. Kad jedete, uživajte u obroku i obratite pažnju na ono što stavljate u usta. Ukratko, jedite ono što volite i guštajte!

Manje vježbajte, ali se više gibajte

Ne podcjenjujte važnost kretanja. Ne morate trčati maratone ili dizati utege od 50 kilograma – važna je, zapravo, samo fizička aktivnost u uspravnom položaju. Što god radili, a da ne sjedite, korak je u pravom smjeru.

Dovoljno je, umjesto dizalom, popeti se stepenicama ili biciklom, a ne autom, doći do posla. Također je dobro malo prošetati i tijekom rada. Jednostavno ustanite i napravite mali krug po uredu.


Trebaju vam mišići

Naša tijela troše vrlo malo kalorija kad vježbamo (oko 15 posto dnevne potrošnje). Najveći potrošač kalorija je naš metabolizam (oko 70 posto).

Jedan od načina na koje ubrzati metabolizam i povećati potrošnju kalorija stvaranje je mišića. Ukratko, morate početi dizati utege, a trčanje i joga neće vam pomoći u tome.

Okružite se zdravom hranom

Kad se kamera u filmu zadrži na nekome ili nečemu dulje nego što se čini uobičajeno, možete pretpostaviti da će se ta osoba ili predmet kasnije ponovo pojaviti u ključnom trenutku. Drugim riječima, kad je nešto predugo u kadru, dobra je vjerojatnost da će kasnije biti važno.

Ista stvar vrijedi i za život. Ako u svom okruženju imamo lošu hranu i piće, gotovo ćemo sigurno, prije ili kasnije, posegnuti za njima. No ako se okružimo zdravom hranom, onda nemamo razloga za brigu.

Nitko nije savršen – važan je samo napredak

Postizanje idealne težine rezultat je sporog i upornog truda. Svaka stvar s vremenom postaje sve lakša, pa tako i mršavljenje.

Važno je samo imati strpljenja i ne predavati se jer ne dobivate onakve rezultate kakve ste očekivali. Ako imate istu težinu kao i prošli tjedan, to znači da se niste udebljali, pa i to može biti pozitivna stvar – sad znate što i kako jesti te koliko vježbati da biste ostali na trenutnoj težini.

Nemojte se živcirati kad stvari ne idu kako ste ih isplanirali. To se svakome događa. Naučite ne popustiti stresu i lošim navikama.

Male životne promjene kojih se čvrsto držite imat će s vremenom zamjetljive posljedice. Na primjer svakodnevne šetnje, spavanje punih osam sati te zdrava prehrana nesumnjivo će poboljšati vaš život i stanjiti vaš struk.

Nastavite se informirati i budite sretni

Nova istraživanja provode se svaki dan, a sa svježim saznanjima dolaze i drugačiji načini prehrane i vježbanja - možda učinkovitiji, a možda jednostavno ugodniji ili prikladniji. Bilo kako bilo, jedini način do dođete do idealne težine je zdrav život ispunjen smijehom i dobrim osjećajima.