PRVI KORACI SU VAŽNI

Kako postići da dijete samostalno uči

09.09.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Polaskom u školu prvašići će se susresti s novim načinom rada, a starija djeca s više gradiva i težim zadacima. Jednako tako, u nekim periodima djeci je škola dodatno stresna, poput prelaska u više razrede, pa i u toj situaciji treba znati kako im pristupiti i pomoći da samostalno uče

Kako da dijete samostalno obavlja obaveze, piše zadaće, čak i obavi osnovne zadatke poput spremanja pribora za likovni u torbu, proces je koji rijetko koje dijete usvoji od prve. No uz malu pomoć roditelja vrlo brzo će prihvatiti i usvojiti nova pravila, posebno ako mu date svu moguću podršku i pokažete da ste uz njega prilikom svake nesigurnosti ili pitanja koja bude imalo.

Za veći uspjeh od prvog dana imajte dobru komunikaciju s učiteljima te se redovno informirajte o napretku djeteta ili eventualnim problemima.

Pravila za dijete

Ako je ikako moguće, dijete bi trebalo imati svoj kutak za učenje s radnim stolom, najbolje u svojoj sobi. Budući da svi imaju različite uvjete života i to nije uvijek moguće, dovoljno je reći djetetu da će uvijek imati isto mjesto za rad, makar to bio stol u kuhinji.

Nakon prvih dana škole, kada dobijete dojam o tome koliko će biti obaveza, dogovorite se s djetetom da piše zadaće otprilike uvijek u isto vrijeme. Pritom računajte na to da mu je nakon škole potreban odmor te da ne bude gladno.

Sigurno znate da nije pametno pisati zadaće umjesto djeteta. Neka ih piše samostalno, a vi mu budite pri ruci za eventualne prepreke. Postavljajte mu pitanja dok samo ne dođe do rješenja. Također se pobrinite za to da dijete prilikom učenja ništa ne ometa, a to uključuje uključene TV i glazbu ili ostale ukućane koji se zabavljaju dok ono radi.

Tako bi mu se moglo učiniti da je školska obaveza nekakva vrsta kazne. Ponudite mu da ga ispitate ako ima kakav test pa možete složiti mali kviz i na kraju se nagraditi zajedničkom igrom ili se primjerice dogovoriti da ćete za vikend na izlet, u kino ili kazalište.

Također je važno da svakodnevno s djetetom razgovarate o onome što se događa u školi, i ne samo oko nastave ili zadaća. Pitajte dijete s kime se igralo i kako provodi slobodno vrijeme.

Pohvalite dijete za svaki uspjeh. Što je važno vama, postaje važno i djetetu, a to će mu biti i veća motivacija za buduće zadatke i dobre ocjene. Odličan test istaknite na vidljivo mjesto u domu i svakako ga pokažite bakama, djedovima…

Ne uspijevate li naučiti dijete da uči te su rezultati u školi loši, potražite pomoć. Razgovarajte s učiteljem, školskim pedagogom ili nekim drugim stručnjakom i probajte uočiti uzrok neuspjehu. Baš poput vas, dijete je nesretno zbog neuspjeha te će vam biti zahvalno kada zajedno pobijedite problem.

Da bi se dijete lakše prilagodilo na promjene te usvojilo samostalno pisanje zadaća, probajte mu se maksimalno posvetiti u slobodno vrijeme. Aktivnosti na otvorenom svakako treba što bolje iskoristiti do zime, a sve što trebate od opreme i dodataka za bavljenje sportom pronaći ćete ovdje