DJELOTVORNE VJEŽBE

Kako poboljšati seksualni život uz pomoć joge?

02.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Tradicionalna joga smatra seksualnu energiju jednom od najsnažnijih jer može liječiti, ali i štetiti zdravlju. Kad je koristimo pravilno, izvor je kreativnosti i sreće, a kontrola seksualnih nagona, kažu zagovornici joge, bistri um koji će kao takav biti spremniji za duhovne potrage

Joga i svakodnevno vježbanje pridonose zdravlju svih organa, pa tako i reproduktivnih, a poboljšanje stanja unutrašnjih organa jamči i poželjniji vanjski izgled tijela. Usto što dovodi duh i tijelo u ravnotežu, joga je vrlo učinkovito sredstvo za uravnoteženje hormona, menstrualnog ciklusa te pomaže ublažiti menstrualne i predmenstrualne tegobe. Pomaže kod obilnih menstruacija, smiruje grčeve, jača maternicu te potiče cirkulaciju u zdjelici. Opušta živčani te balansira endokrini sustav, povećava protok krvi i kisika u reproduktivnim organima, čisti jetru i jača mišiće koji okružuju sve te organe te pomaže hipotalamusu efektivnije regulirati hormone. Predmenstrualni sindrom ima oko 150 simptoma kao što su iritabilnost, anksioznost, smušenost, migrene, povećana potreba za solju ili šećerom i slično.

Liječnici se slažu da su u najvećoj mjeri uvjetovane hormonskom neravnotežom i tromim radom jetre. Zahvaljujući moći da regulira hormona, osim fizičkih simptoma, joga efikasno uklanja i psihičke. Stoga ne čudi što se razvio i poseban pristup jogi koji preferira vježbanje u skladu s mjesečnim ciklusima kako bi ih se uravnotežilo te prakticiranjem pravih položaja u pravo vrijeme još više doprinijelo zdravlju i dobrobiti žena.

U svrhu uravnoteženja cijelog sustava preporučuju se položaji u kojima dolazi do inverzije tijela, odnosno glava je dolje, a noge gore. Takve pozicije omogućuju stabilnost cijelog sistema te smanjuju predmenstrualne neuroze ili anksioznost. Važno je naglasiti da ove vježbe, da bi bile djelotvorne, treba prakticirati redovito, a ne samo u vrijeme kad se želi ukloniti određene smetnje. Osim kod menstrualnih tegoba, joga može biti i odličan saveznik kada je u pitanju seksualnost, no i tu postoje pravila. Jogini veliku važnost pridaju seksualnom ponašanju i odgovornosti.

Instruktorica joge i vlasnica zagrebačkog studija Bodyelement Irena Bartolec objašnjava da joga propagira seksualnu suzdržanost jer mijenjanje partnera oduzima tjelesnu energiju. 'Uzmite, na primjer, tradicionalne tekstove hatha joge, uz koju se vežu snaga voljei ustrajnost. U njima piše da spolni odnosi za dnevne svjetlosti slabe snagu i vitalnost tijela, a često mijenjanje partnera je neprihvatljivo jer narušava mentalno zdravlje. S druge strane, spolni odnosi noću i spolni odnosi usklađeni s menstrualnim ciklusom tijelu vraćaju vitalnost i snagu, a umu bistrinu.'

Pojam dana i noći jogini tumače drukčije jer se njihov utjecaj određuje s obzirom na to koja je nosnica aktivnija. Desna nosnica, surya nadi, predstavlja dan, a lijeva, chandra, nadi noć. Kada je tijekom noći aktivnija lijeva nosnica, odnosno kad je raširenija od desne, spolni će odnos pozitivno utjecati na tijelo i um.

Ženama se savjetuje da poštuju menstrualni ciklus u kojem se interval od 4. do 16. dana ciklusa smatra povoljnim za spolni odnos. Uz vježbe, kada je joga u pitanju, uvijek se savjetuje i posebna prehrana. Prema Ireninom mišljenju, jedan od najvećih neprijatelja ženskog reproduktivnog zdravlja su gazirana pića jer se ugljični dioksid nakuplja oko jajnika i tako blokira energiju. Štetiti također može i hladna voda jer tijelo bespotrebno troši energiju kako bi je zagrijalo na 37 stupnjeva. Za reproduktivno zdravlje i bolji seksualni život najbolje je jesti mahunarke i izbjegavati bijeli šećer jer izaziva naprezanje nadbubrežnih žlijezda. Te žlijezde sintetiziraju određene količine spolnih hormona i ako one slabije rade, posljedica može biti manjak spolne snage ili želje.

'Svako malo neka od mojih polaznica zatrudni. Vjerujem da u tome važnu ulogu ima vježbanje joge jer joga oslobađa od stresa i tako povećava spolnu želju. Nije naodmet ni to što žene postaju svjesnije sebe, svojeg tijela, pa su zato zadovoljnije i imaju kontrolu nad emocijama', kaže Irena koja je, kako bi trudne polaznice mogle i nastaviti vježbati, pokrenula grupu za trudnice kako bi im se, među ostalim, olakšao porod i oporavak nakon njega.

Brojne su vježbe koje se preporučuju ženama za uravnoteženje cikluse i smanjenje različitih simptoma, a ovih pet Irena preporučuje svima koji žele prokrviti ili energetski aktivirati abdominalni i zdjelični dio tijela jer stimuliraju jajnike, usklađuju rad hormona i prokrvljuju cijelo područje.

Neke vježbe se ne smiju izvoditi za vrijeme menstruacije zbog inverzije, odnosno obrnutih položaja tijela, kako se na taj tekućina koja treba izaći iz tijela ne bi vraćala u njega.