BEZ GOMILANJA MINUSA

Kako pametno obaviti blagdanski šoping

19.12.2013 u 08:19

Bionic
Reading

Pretpostavljamo da ne želite prvi mjesec dočekati u minusu pa vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da djelujete preventivno

Većinu nas ponese blagdanska atmosfera i bogata ponuda u trgovinama pa kupimo i ono što nismo mislili, a onda početak godine dočekamo u dugovima. Da se to ne dogodi i ove godine kada nikome nije lako i većina ljudi jedva spaja kraj s krajem, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da mudro obavite blagdansku kupnju.

Napravite proračun

Prije bilo kakve kupnje obavezno morate napraviti proračun. S koliko novca raspolažete? Koje redovite obveze morate platiti? Koliko vam nakon toga ostane novca? Ne zaboravite ni na nepredviđene troškove poput kvara na automobilu. Kad sve to stavite na papir, vidjet ćete koliko novca zapravo imate za blagdansko trošenje. Svakako se držite u tim okvirima jer ćete u suprotnom godinu završiti s dugovima.

Šoping obavite na vrijeme

Ako šoping obavljate u zadnji trenutak, velike su šanse da će vas uhvatiti nervoza pa ćete potrošiti previše novca. Gužve, kratko vrijeme na raspolaganju, previše stvari oko vas… Sve to stvorit će stres, vi ćete samo što prije željeti obaviti kupnju i maknuti se iz svega toga, a rezultat će biti nepotrebno prazan novčanik. Ako pak obavite sve na vrijeme, sačuvat ćete se od stresa, a novčanik od prevelike potrošnje.

Napravite popis

Neovisno o tomu idete li kupovati hranu, odjeću, dekoracije ili poklone, obavezno napravite popis. I obavezno se držite toga što je na popisu! Trgovine su prepune stvari koje će vas privlačiti i lako ćete si pronaći neko objašnjenje zašto vam baš to treba, ali ove godine preskočite tu naviku. Kupujte isključivo ono što vam je na popisu, a kasnije ćete si biti zahvalni na tome.



Poklone osmislite pametno

I kupnju poklona potrebno je pametno osmisliti. Najprije razmislite što ćete kome kupiti, a tada proučite gdje su ponude tih artikala najpovoljnije. Poklone je također važno krenuti na vrijeme kupovati kako biste izbjegli stres i nepotrebnu gužvu, ali i kako biste uspjeli pronaći artikle koje želite.

Iskoristite akcije

Iako prije Božića nema puno onih konkretnih sniženja, neka se mogu pronaći. Vaš je zadatak malo se informirati te otkriti koja trgovina nudi najpovoljnije artikle koji su vam potrebni. No, budite oprezni, ako je trgovina predaleko, uračunajte i novac koji ćete potrošiti na gorivo.