MISTERIJ UŽITKA

Kako orgazam doživljavaju muškarci, a kako žene?

24.10.2012 u 10:10

Bionic
Reading

Koliko god tekstova o orgazmu bilo napisano, mnogo toga još nije jasno. Kako orgazam doživljavaju muškarci, a kako žene? Znanost pokušava dobiti odgovore, ali konačnih odgovora još nema

Ako je osjećaj orgazma slična i kod muškaraca i kod žena, tada se sličnosti mogu tražiti i u fiziološkim procesima u tijelu,

ponajviše onim koji se odnose na uzbuđenje i zadovoljstvo. Neovisno o tomu je li riječ o muškarcu ili ženi, naša srca kucaju brže, dišemo brzo i površno, a krv juri prema našim spolovilima te uzrokuje rast penisa ili klitorisa. Ako erogena područja dobivaju pravu stimulaciju u pravo vrijeme, naš mozak i genitalije će surađivati kako bi proizveli ritmičke kontrakcije i ugodne osjećaje u klimaksu. Za razliku od muškaraca koji su nakon orgazma i ejakulacije 'gotovi', žene mogu ponoviti orgazmičko iskustvo, i to još nekoliko puta.

Što se to sve zapravo događa u čovjeku kada doživljava orgazam? Mnogo toga je otkriveno, ali znanost još uvijek ima puno toga za spoznati. Unatoč nastojanjima brojnih znanstvenika da dođu do novih otkrića, mnogo toga je još prekriveno velom tajne. Neki sumnjaju i u dosadašnja otkrića s obzirom na to da laboratorijski uvjeti u kojima se najčešće provode istraživanja, ne odražavaju pravu sliku prirodnog ljudskog života.

Orgazam nije u genitalijama, nego u mozgu
Možda mislite da se orgazam događa između nogu, ali zapravo 'orgazam je funkcija mozga', kažu istraživači na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj. Unatoč brzom napretku slikovne tehnologije u posljednjih nekoliko godina, potraga unutar mozga tijekom seksualne aktivnosti još nije lak zadatak. No to ih nije spriječilo da istražuju mozak 12 žena tijekom orgazma koji je bio rezultat masturbacije. Uočili su da se cijeli orgazam 'odvija' u mozgu, a svi ostali dijelovi tijela samo reagiraju na taj očito glavni organ.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da dolazi do značajnih preklapanja u mozgu za vrijeme orgazma i to kod muškaraca i žena.

Osjećaj orgazma vrlo je sličan i kod žena i kod muškaraca

Određene razlike ipak su postojale. Kod muškaraca je, primjerice, bilo više aktivnosti u dijelu mozga koji je zadužen za opis. U oba spola, ali posebno kod žena, regije mozga povezane s emocijama bile su vrlo aktivne. To znači, kako pojašnjavaju znanstvenici, da je za žene važno da se oslobode eventualnih emotivnih prepreka poput straha, da bi istinski mogle uživati u seksu.

Psihološke, odnosno emotivne prepreke
Razlika između muškog i ženskog orgazma je i u lakoći, odnosno poteškoći postizanja. Naime žene teže postižu vrhunac, ali zato mogu imati više orgazama u kratkom vremenskom razdoblju. No problem je to što još uvijek mnoge žene ne uspijevaju doživjeti orgazam tijekom seksa. Uzrok je najčešće psihološke naravni. To znači da je i kod takvih situacija ključan mozak. Čak i kad se upuštaju u neobavezan seks, kao što je pokazalo istraživanje iz 2007., žene nerijetko ne doživljavaju orgazam. Iako u takvim okolnostima ženski mozak može zaključiti da je riječ o odnosu bez emotivnih okolnosti, čini se da je dio mozga zadužen za emocije ipak prejak te da utječe na sposobnost, odnosno nesposobnost doživljavanja orgazma. Neki znanstvenici smatraju i da je dobrim tijekom to razlog za glumljenje orgazma.

U ovom suvremenom dobu kada se tehnologija rapidno razvija, a znanstvenici sve više otkrivaju nove stvari, orgazam ostaje misterij. To je ponajviše zbog toga što je i ljudski mozak još uvijek neotkriveno područje, a orgazam je najvećim dijelom zapravo produkt mozga. Bit će zanimljivo promatrati što će se sve novo doznavati o omiljenom misteriju diljem svijeta – orgazmu.