ŽIVOTNI IZAZOV

Kako odgojiti dijete čvrstoga karaktera

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.12.2009 09:32
  • Objavljeno 23.12.2009 u 09:00
dijete na plaži

dijete na plaži

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Želite da vaše dijete izraste u čovjeka koji će biti sposoban izgraditi zdrav i stabilan život? Preduvjet za to je čvrsti karakter. Ona se gradi tijekom djetinjstva i zahtijeva veliku posvećenost roditelja

Pravilan odgoj djeteta zahtijeva vrijeme i posvećenost. To danas nije nimalo lak posao s obzirom na to da roditelje sa svih strana pritišću obaveze. Postati roditelj prirodna je stvar, ali biti dobar roditelj mnogo je veći izazov. Donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da izgradite čvrsti karakter djeteta.

Roditeljstvo na prvome mjestu
Uz mnoštvo obaveza na poslu i kod kuće, vrlo je teško potpuno se posvetiti roditeljskoj ulozi. Međutim, to je glavna stvar ako želite imati karakterno dijete. Vi ste ti koji gradite njegov karakter, stoga morate u potpunosti biti prisutni i odgajati ga. Djeca moraju biti vaš prioritet.

GULIVER / Getty images

GULIVER / Getty images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -


Družite se i razgovarajte s djecom
Budite dobar primjer
Kako god okrenuli, vi svojoj djeci jeste primjer – dobar ili loš. Vi trebate izabrati kakav primjer želite pružiti djeci. Primjerice, ako dijete uvjeravate da je pušenje loše i štetno, a pritom sami pušite, šaljete kontradiktorne signale i zapravo ste loš primjer. Kako želite da vaše dijete postupa, tako morate postupati i vi.

Otvorite oči i uši
Kako biste otkrili pod kakvim je sve utjecajima vaše dijete, morat ćete dobro otvoriti oči i uši. Promatrajte što vaše dijete čita, sluša, gleda. Otkrijte kakve sadržaje na internetu prati i s kim se druži. To ne znači da dijete morate staviti pod stakleno zvono, ali morate biti upućeni kako biste pravovremeno reagirali da otkrijete da je dijete pod štetnim utjecajem nekoga ili nečega.

Kažnjavajte s ljubavlju

Kažnjavanje je danas na lošem glasu, a kao rezultat toga imamo nediscipliniranu i nepristojnu djecu. Morate znati postaviti ograničenje svome djetetu. Kada ga kažnjavajte, činite to s ljubavlju. Razgovorom mu objasnite zašto to činite te mu ukažite gdje je pogriješilo. Napomenite da kažnjavanje ne znači da ga ne volite, nego baš suprotno. Djeca na taj način uče kako se trebaju ponašati.

Naučite slušati djecu

Odrasli vrlo često zaboravljaju da su i djeca ljudi, pa se razgovor s njima pretvara u jednosmjernu komunikaciju. Naučite slušati svoju djecu jer i ona imaju što reći. Neka komunikacija s njima bude razgovor ravnopravnih. Uvažavajte ih jer ćete na taj način izgraditi povjerenje.

Pratite djetetovo obrazovanje

Škola je važan dio djetetova života i za njih može biti vrlo stresna. Okruženi su s mnoštvom ljudi, a neki od njih nisu dobronamjerni. Školsko gradivo može biti teško i zahtjevno. Razgovarajte s djetetom o tome što se događa u školi, slušajte ih i pomažite im oko gradiva. Djeca moraju osjetiti da vas njihov život uistinu zanima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi