SOČNE I OSVJEŽAVAJUĆE

Kako odabrati dobru lubenicu

16.07.2014 u 07:04

Bionic
Reading

Lubenica je izvrsna ljetna namirnica za rashlađivanje, ali ima i mnoge zdravstvene beneficije. Zato se ovoga ljeta morate prepustiti njenom sočnom i slatkom okusu

Prije nego što budete mogli uživati u sočnim zalogajima lubenice, morate je znati odabrati. Kao i sa svime drugim, biranje lubenice traži pomalo znanja i iskustva, ali i mrvicu sreće da se dočepate one najsočnije.

Kada dođete na tržnicu ili u trgovinu, nije lako odabrati dobru lubenicu, no postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći. Za početak trebate pogledati koje je boje mrlja odnosno dio lubenice koji je ležao na zemlji. Boja na mjestu gdje je ležala lubenica važna je jer nakon što je ubrana lubenica neće nastaviti sazrijevati. Žuta boja znači da je lubenica zrela, ali bijela ili zelena označavaju suprotno. Tvrdoća kore također je važna jer mekana ili naborana znači da je unutrašnjost stara te vjerojatno truli. Jednako je važno da kora bude tamno zelene boje i bez oštećenja.

Oblik lubenice trebao bi biti simetričan, ovalan ili okrugao. I težina otkriva u odnosu na veličinu da li je lubenica dobra. Odmjerite rukama da li veličina otprilike odgovara težini jer je lubenica preko 90 posto sastavljena od vode. Čini li vam se prelagana u odnosu na veličinu znači da je suha i stara. Znalci tvrde za i zavinuta peteljka otkriva da se radi o svježoj lubenici, a ravna o starom proizvodu.

Također, zrela lubenica ima zvonki zvuk kada kucate po njoj pa vam i to može biti jedna od smjernica kod kupnje
Ako kupujete već prerezane polovice, nemojte ih uzimati ako je 'meso' lubenice pretamno i koštice nisu tamne boje. I one su znak da je lubenica zrela. Posebno biste trebali obratiti pažnju na izgled 'mesa' jer se vidi kada je počelo truliti, a ako polovica nije prekrivena prozirnom folijom, nemojte je ni uzimati jer tko zna je li je tko dirao prije.

Glavni sastav lubenice je voda, a do sada već sigurno znate da je upravo zato idealna namirnica ako želite mršavjeti ili održati vitku liniju. Voda čini čak 91 posto lubenice, a kada se sjetite koliko je slatka i sočna, sigurno ćete je odabrati radije nego čokoladu.

Jednom šalicom narezane i očišćene lubenice u organizam ćete unijeti nešto manje od 50 kcl, oko 20 posto dnevnog potrebnog unosa vitamina C i 17 posto vitamina A. Budući da je prepuna vlakana, baš poput ostalog voća i povrća, lubenica je izvrsna za dobru probavu.

Imaju više likopena od rajčice

Jedna šalica rajčica ima četiri, a šalica lubenica čak šest miligrama likopena. Iako je rajčica poznatija po likopenu, snažnom antioksidansu koji štiti kožu od sunca te su neka istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji protiv raka dojke, lubenica ga ima više. Sve crveno voće i povrće ima likopen, ali neko, poput lubenice ima ga više. Da biste iskoristili likopen iz lubenice, nutricionistkinja Cynthia Sass otkriva za Huffington Post da ju je najbolje jesti kad odstoji na sobnoj temperaturi.

Pomaže kod upale mišića

Španjolska studija objavljena u časopisu Agrikultura i znanost o hrani pokazala je da svježi sok od lubenice može pomoći kod boli u mišićima nakon vježbanja. Tako se pokazalo da su vježbači imali manju upalu mišića ako su prije treninga popili pola litre soka od lubenice.

Iskoristite je na više načina

Osim što je jednostavno možete narezati i pojesti, lubenica je odlična i u salatama. Ovdje se nalaze dva recepta – salata od lubenice i kvinoje te juha od lubenice i krastavaca