KREATIVNA KUHINJA

Morate probati salate i juhu od lubenice

13.07.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Kad nas stignu prave ljetne vrućine, lubenica je uvijek tu da nas rashladi. Budite malo kreativniji u kuhinji i isprobajte recepte za salate i hladnu juhu s lubenicom

Salata od lubenice i kvinoje

Sastojci:
1 i pol šalica kvinoje
3 žlice jabučnog octa
2 žlice svježe iscijeđeni sok od limuna
1/3 šalice sitno sjeckanog luka
pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol i papar
¾ šalice grčkog sira feta
1 i pol šalica lubenice, na kockice
3-4 žlice nasjeckanog svježeg peršina
korica limuna

Priprema
Kvinoju dobro isperite pa skuhajte prema uputama na pakiranju. Nakon kuhanja ocijedite i stavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za umak kombinirajte ocat, limunov sok i luk, a zatim dodajte maslinovo ulje i miješajte dok ne dobijete jednoličnu emulziju. Na kraju dodajte sol i papar po želji, savjetuje blogerica i kuharica Annie na stranicama Annie’s Eats.
Zatim u zdjelu stavite narezani feta sir, kockice lubenice, kvinoju i malo peršina. Naribajte koricu limuna te začinite solju i paprom. Umak servirajte odvojeno.

Juha od lubenice i krastavaca

Sastojci:
4 šalice lubenice bez sjemenki
1 veliki krastavac, oguljen i narezan
1 srednje ljuti zeleni čili bez sjemenki
1 mladi luk
1 limun, korica i sok
Pola šalice svježe metvice
2 žlice octa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
morska sol i papar

Priprema:
Prije pripreme nasjeckajte sve sastojke. U velikoj zdjeli pomiješajte komadiće lubenice, čili, luk, krastavac, sok i koricu od limuna, metvicu, ocat i maslinovo ulje. Nakon što ste sve promiješali, uspite u blender i dobro izmiksajte. Zatim pretočite u zdjelu i dodajte sol i papar. Stavite u hladnjak na sat vremena i zatim poslužite.

Grill salata od lubenice

Sastojci:
1/4 šalice sitno nasjeckanog luka
1 žličica oguljenog i naribanog đumbira
2 žlice šećera
4 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice balsamica
10 velikih kocki lubenica
1/2 šalice sira feta
2 žlice nasjeckane metvice
sol i papar

Priprema:
Za umak kombinirajte luk, đumbir, šećer i maslinovo ulje. Promiješajte i stavite sa strane. Svaku stranu lubenice popržite na srednje jakoj temperaturi minutu, dvije. Postavite kockice lubenice na tanjur i na svaku stavite malo sira feta i metvice, piše kuhar Mike s bloga Verses from my Kitchen. Prelijte s malo balsamica, dodajte sol i papar, a umak poslužite odvojeno.