NEMA BOLJEG

Kako napraviti zdravije i ukusnije palačinke

11.04.2015 u 07:58

Bionic
Reading

Palačinke spadaju među najukusniji i najomiljeniji desert, a ono čega će se eventualno raspravljati su dodaci jer svatko ima svoje favorite

Bez obzira koliko volite palačinke, sigurno ih ponekad i izbjegavate jer znate da obično bijelo brašno nije najbolji izbor, a ako tome dodate stariju tavu koja zahtijeva malo više ulja, jasno je da to i nije najzdravija poslastica koju možete zamisliti. No ljubitelji palačinki o tome su puno razmišljali pa su uz nekoliko eksperimenata došli do zdravijih alternativa s tri vrste brašna zahvaljujući kojima palačinke ne moraju nužno spadati u opasnu zonu. Dodate li im malo svježeg voća ili domaći džem bez šećera, na stolu imate i ukusan i zdrav obrok.

Palačinke od heljdinog brašna

Ako biste radiju slanu verziju toplog doručka, onda su za vas palačinke od heljdinog brašna idealna varijanta. Dakle, u smjesu možete staviti malo sira i šunke te na sitno narezanog kineskog luka. Za čisti hedonizam ispecite jaje na oko i položite preko palačinke.

Palačinke od pirovog brašna

Osim u palačinkama, pirovo brašno odlično je za izradu muffina, vafla ili kruha jer ćete dobiti prozračan, zdrav i ukusan domaći proizvod. Pirovo se brašno općenito dobro slaže s praškom za pecivo pa ga možete koristiti za sve recepte gdje radite hranu koja će bujati. Također voli i okus citrusa pa će palačinke biti najukusnije s džemom od voća iz te porodice, a Gabriella Vigoreaux otkrila je za Huffington Post kako malo sjemenki suncokreta u smjesi tvore pravu zdravu poslasticu.

Bademovo i rižino brašno

Još jedna zdrava alternativa na koju se samo potrebno odvažiti. Čak i ako vam palačinke s ovim vrstama brašna ne uspiju od prve, znat ćete da radite nešto dobro za sebe i svoje bližnje, a idući put sve će sigurno biti bolje. Ovo je verzija bez glutena, a uz nekoliko finih dodataka podsjeća na desert banoffee. Kombinaciji dvije vrste brašna dodajte pire od banane i karamelu. Nećete pogriješiti ako palačinke prekrijete nasjeckanim prženim bademima i tučenim vrhnjem.