RECEPT

Kako napraviti ukusne džemove od jagoda

16.05.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Ne morate biti posebno vješti u kuhinji kako bi sami pripremili staklenku domaćeg džema ili marmelade u kojima ćete uživati i razveseliti svoje prijatelje malim slatkim doživljajem

Džem od jagoda i krušaka s matičnjakom

- do 40 minutaoko 6 staklenki po 200 ml

Sastojci:
650 g jagoda (pripremljene vagane)
250 ml gustog soka od krušaka
1 omot Dr. Oetker Džemfixa Super 3:1
350g voćnog šećera
1 žlica nasjeckanog matičnjaka

1. Priprema: Jagode operite, očistite, narežite na komadiće i izvažite 650 g.

2. Postupak: Jagode i sok od krušaka stavite u lonac. Pomiješajte Džemfix Super 3:1 sa šećerom pa dodajte u voćnu masu. Miješajući zakuhajte na jakoj vatri i uz stalno miješanje kuhajte najmanje 3 min. Potom umiješajte matičnjak. Eventualno skinite pjenu i odmah do ispod ruba ulijte u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima s navojem, okrenite naopačke i pustite da odstoje otprilike 5 minuta na poklopcu.

SAVJET VIŠE:

-Možete koristiti i zamrznute jagode.
-Umjesto soka od krušaka možete napraviti varijantu i sa svježe ocjeđenim sokom grejpa, mandarina ili nekim drugim gustim sokom.
Umjesto voćnog šećera možete koristiti i običan šećer ili sladilo. Za sladilo uzmite mjeru koja prema proizvođaču odgovara količini od 350g šećera

Džem od jagoda i brusnica

- do 40 minutaoko 6 staklenki po 200 ml

Sastojci:
700 g jagoda (vagane pripremljene)
100 g suhih brusnica
200 ml soka od jabuke
1 omot Dr. Oetker limunske kiseline
1 omot Dr. Oetker Džemfixa Super 3:1
350 g šećera

1. Priprema: Jagode operite, proberite, narežite na četvrtine i izvažite 700 g. Brusnice i usitnite.

2. Postupak: Jagode, brusnice, sok od jabuke i limunsku kiselinu u velikom loncu dobro promiješajte sa šećerom i Džemfixom Super 3:1. Miješajući zakuhajte na jakoj vatri i uz stalno miješanje kuhajte najmanje 3 min. Eventualno skinite pjenu i odmah do ispod ruba ulijte u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima s navojem, okrenite naopačke i pustite da odstoje otprilike 5 minuta na poklopcu.

SAVJET VIŠE:
•Ovaj džem posebno će prijati na prepečenom tostu ili Dr. Oetker palačinkama