RODITELJI TRENIRAJU STROGOĆU

Kako na kraj s prestrogim starcima

11.03.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Ponekad nam starci zaista znaju dignuti tlak. No, iako je teško s njima i znaju nas pošteno izluditi, oni nam, koliko god to ponekad izlizano zvuči, žele samo najbolje

Postoje roditelji koji su iznimno liberalni i svojim tinejdžerima sve dopuštaju. Također, postoje i oni s druge strane krajnosti, a to su starci koji sve zabranjuju, sve im smeta, a davanje zabrana im je kao reći: 'Dobar dan!' E, baš o ovim (pre)strogim roditeljima ćemo danas pričati. Trebat će vam mnogo strpljenja i volje za obuzdavanje njihove strogoće, ali nemojte odustati.

Razmislite jeste li zaista pogriješili

Zašto su vam dali kaznu? Jeste li slali SMS poruke u gluho doba noći ili niste usisali stan iako ste čvrsto obećali? Ili niste ispravili jedinicu iz matke iako ste se kleli da ste učili? Dakle, odvagnite stvari i priznajte da se starci možda ipak s pravom ljute.

Ne gubite živce

Lupanje vratima, plakanje, bacanje stvari, bježanje i vrištanje samo će cijelu situaciju pogoršati, pa je ovakve dramatične ispade najbolje izbjegavati. Smirenost će donijeti sasvim novu notu u razgovor.

Napravite kompromis

Sjednite s roditeljima i porazgovarajte. Tražite da vam objasne svoju odluku, a vi je probajte razumjeti. Također, iznesite im argumente kojima ćete pokušati dokazati da su pretjerali sa svojom strogoćom. Na kraju probajte iz cijele situacije izvući kompromisni zaključak. Budite spremni na popuštanje jer, kada dvije strane stalno vuku na svoju stranu, teško da će doći do bilo kakvog smirenja situacije.

Pokažite da ste ozbiljni

Ako roditelji ne odustaju od svoje kazne, stoički je izdržite do kraja. Imajte dostojanstva, pokažite da ste spremni patiti i odraditi kaznu jer ćete im tako pokazati da je ovaj puta drukčije i da ozbiljno mislite. Ovo će im itekako dati materijala za razmišljanje kad vam drugi puta požele dati novu kaznu.

Također, kada izađete iz kazne, nemojte ponoviti ono za što ste već zaradili kaznu. Budite pametni i ne zaboravite ovo jer je ta činjenica vrlo važna i starcima će dati nadu da ste ih zaista poslušali i da ste iz cijelog malog rata koji se odigrao ipak nešto naučili, a njima je upravo to cilj.

Ponudite kompenzaciju

Ako već znate da ste pogriješili i znate da slijedi kazna ako starci saznaju, budite brži i mudriji. Roditeljima sami kažite za svoju pogrešku, ispričajte se i ponudite nešto čime biste mogli kompenzirati svoje loše ponašanje. Primjerice, ponudite da ćete tjedan dana prati posuđe, odlaziti u trgovinu ili čekati u redu za plaćanje računa. Roditelje će iznenaditi vaše razmišljanje, vidjet ćete! Ali, pobrinite se da i održite svoj dio dogovora, ovo je u cijeloj priči najvažnije!

Zatražite pomoć

Ako je situacija zaista dramatična i starci vas kažnjavaju i za najmanje greškice (a koje vi možda uopće i ne smatrate greškama), vrijeme je da se zatraži pomoć drugih ljudi. Prvo se obratite najboljim prijateljima, posebice ako se radi o osobama koje vaši roditelji vole. Ako vaši starci vole starce vaših najboljih prijatelja, probajte i s njima razgovarati da malo urazume vaše roditelje. Dobar izbor je i razgovor s bakama i djedovima, susjedima od povjerenja ili kućnim prijateljima. Na kraju, ako ništa ne pali, izaberite školskog psihologa ili nazovite Plavi telefon.