SAVJETI VLASNICIMA

Kako mačkama poboljšati život?

10.02.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Uopće ne sumnjamo da volite svoje mačke i da se neprestano trudite napraviti sve što je za njih najbolje. A to između ostalog znači da se vjerojatno informirate i o svim novim metodama brige oko njihova zdravlja, prehrane itd. No uvijek možemo bolje, a evo i nekoliko prijedloga kako

Stranica Mačkarica donosi pet jednostavnih metoda pomoću kojih ćete postati još bolji vlasnik mačke.

1. Zadržite mačku u kući

Činjenica je da su mačke znatiželjne i zaigrane i da će pokušati iskoristiti svaku priliku kako bi istražile novi teritorij, a to je najčešće ono što se skriva iz ulaznih vrata. No iza tih vrata, bez obzira živite li u kući ili stanu, čekaju ih opasnosti posebno s obzirom na to da se radi o mačkama koje su navikle na određeni komfor. Automobili, promet općenito, neprijateljski raspoloženi psi ili neke druge životinje, pa čak i ulične mačke, sve to može zaskočiti vašu ljubimicu i pitanje je hoće li se snaći u toj nepoznatoj džungli.

Ako i zanemarimo očite opasnosti poput prometa, od ozljeda zadobivenih u borbi s drugim pripadnicama vrste, mačka može pokupiti ozbiljne infekcije i bolesti, poput FIV-a i FeLV-a. To, naravno, ne znači da ne smijete puštati mačku van uopće, posebno ako ima ograđeno dvorište na raspolaganju, no u svakom drugom slučaju uzica je vrlo korisna stvar ako već mislite da vam mačka mora vidjeti svijeta.

2. Ne budite lijeni s mačjim pijeskom

Ako vlasnici mačaka u nečemu doista znaju biti lijeni, onda je to prvenstveno čišćenje mačjeg zahoda. Nitko vas ne krivi zbog toga, zbilja nije najugodniji posao na svijetu, no u tome se mačke u potpunosti oslanjaju na vas je same tu ne mogu ništa napraviti. Ako ne čistite pijesak redovito, može se dogoditi da će mačka obaviti nuždu negdje drugdje u stanu – odabrat će biljku s dosta zemlje, kupaonu, pa čak i tepih. Pravilo je imati jednu posudu s pijeskom po mački, no čak će i više mačaka ponekad obavljati nuždu u jednoj posudi pa ćete tu jednu morati čistiti češće.

3. Redoviti pregledi kod veterinara

Većina nas izbjegava odlazak kod veterinara koliko god je to moguće, no mačke su vrlo povučene životinje i potrudit će se ne pokazivati simptome bolesti sve dok ne bude prekasno. Kod vrlo mladih mačaka, kao i kod onih starijih važno je jednom godišnje posjetiti veterinara te tako biti siguran da je maca zdrava i vesela.

Članak u cijelosti pročitajte na Mačkarici