KORISNI SAVJETI

Kako ljeti kosu održati lijepom i njegovanom

06.08.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ljeti kosa zahtijeva drukčiju njegu od drugih godišnjih doba jer je izložena utjecajima sunca, vjetra i soli

Kosi ljeti treba posvetiti više pozornosti kako nakon povratka s godišnjeg odmora ne bi bila suha i bez sjaja.

Dakle, poželjno je nakon izlaska iz mora kosu isprati slatkom vodom, a nakon šamponiranja staviti regenerator te sredstva namijenjena zaštiti od sunčevih zraka.

Gretta Monahan, stilistica slavnih, kaže da iskoristimo vrijeme dok smo na plaži ili pored bazena za odličan tretman za njegu kose.

'Nanesite na kosu njegujuću masku i podignite kosu u punđu. Dok se vi bezbrižno odmarate, preparat djeluje na kosu. Osim toga, kosu ćete ovako zaštiti od soli i klorirane vode. Kad je isperete, kosa će biti njegovana, meka i mirisna', savjetuje Monahan, piše womenshealthmag.com

Umjesto gotovih preparata, možete isprobati stari trik s maslinovim uljem. Kosu uvijek dobro zaštitite na plaži kapom ili šeširom.

Kosu treba hraniti i iznutra. Prehrana bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama učinit će čuda za kosu. Pijte dovoljne količine vode, nastojte se zdravo hraniti, a u svoju prehranu uključite pet porcija voća i povrća.

Izbjegavajte napitke na bazi kofeina, poput kave, slatkih gaziranih sokova i visokoenergetskih pića jer oni dovode od dehidracije.

Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su losos, avokado i orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha. Vitamini skupine B vrlo su važni za zdravlje kose i kože, a njima su posebno bogati crveno meso, mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta i sira, jaja, smeđa riža, cjelovite žitarice i zeleno povrće. Pojačano ispadanje kose može nastati zbog nedostatka željeza pa nastojte što više konzumirati crveno meso, žumanjak, tamnozeleno lisnato povrće i bobičasto voće.

Nemojte zaboraviti posjetiti frizera nakon ljetovanja kako bi ste se riješili ispucalih vrhova. Oprezno i s količinama maske i balzama za kosu jer kosa može postati beživotna i teška ako pretjerate.