DESET DOBRIH TEHNIKA

Kako kontrolirati stres na radnom mjestu

17.07.2013 u 08:10

Bionic
Reading

Ako ste pod stresom na poslu, dvosatna bi masaža vjerojatno učinila čuda. No nažalost, za većinu nas masaža ne spada pod troškove zaštite radnika. Proučite stoga tehnike koje će vam pomoći da stres pod držite pod kontrolom

Nedavnom anketom koju je proveo American Psychological Association otkrilo se da trećina zaposlenih pati od kroničnog stresa povezanog s poslom. Kroničan stres povezan je s povećanim rizikom od moždanog i srčanog udara, a uzrokuje i niz drugih zdravstvenih problema, od akni do pretilosti i depresije.


'Problem je to što ne postoji osoba koja će uzeti stanku usred prepunog radnog dana obaveza', kaže Jon Wortmann, autor knjige Mastering Communication at Work: How to Lead, Manage, and Influence u intervjuu za Huffington Post.

'No na redovnoj bismo osnovi trebali pronalaziti prostor i vrijeme da se riješimo stresa tijekom radnog dana.'

Teško je, naravno, uz beskonačan popis zadataka koje moramo obaviti tijekom dana, provjeriti s vremena na vrijeme, kako se osjećamo. Rješenje je da male odmore ubacite u strogi raspored.

'Ako ste zapeli za radnim stolom, odredite najmanje tri 15-minutne stanke između sastanaka i zadataka', savjetuje Wortmann. Imperativ je da vam pauze postanu dio rasporeda, baš kao što su konferencijski poziv, prezentacija ili sastanak. Iako bi pola sata čišćenja misli bilo idealno za mentalno zdravlje, i petominutna stanka može donijeti rezultate. Bez pauze bit ćete manje produktivni, više ćete griješiti i osjećat ćete se bespomoćno.'

Kako ćete provoditi vrijeme u mini pauzama, ovisi o vama: neki će se zabaviti na društvenim mrežama, neki odspavati, a neki se osvježiti tehnikom disanja.

I Buda bi puknuo na poslu

No na poslu ćete morati prolaziti kroz nepredvidive trenutke stresa koji se ne uklapaju uredno u raspored. To je razumljivo budući da je stres normalna reakcija na 'katastrofe' koje se događaju tijekom radnog dana.

'Stres je samo način na koji vam mozak želi reći da nešto nije u redu, jer bi čak i Buda ustao i odšetao od agresivnog šefa', objašnjava Wortmann.

Što možete učiniti kada stigne nepredvidljiva oluja stresa? Wortmann kaže kako je uzmicanje najbolja strategija: dopustite si pauzu od nekoliko minuta od stresnog događaja i to će već biti dovoljno da smanjite razinu stresa u amigdali.

'Ključno je da napravite korak natrag u bilo kakvoj drami, tenziji ili osjećaju tjeskobe te se podsjetite da vi kontrolirate najveći dio svog života, a prije svega ono što osjećate i kako ćete doživjeti taj trenutak.'
Kako biste se podsjetiti da ste vi ona osoba koja ima kontrolu, isprobajte neke od ovih tehnika uzmicanja:

Slušajte: koncentrirajte se na zvuke okoline, tipkanje svojih kolega po tipkovnici, disanje…
Gledajte: bacite pogled na fotografiju svoje obitelji, kućnog ljubimca ili mjesta koje volite.
Brojite: Wortmann citira Thomasa Jeffersona koji je preporučio: 'Kada ste ljuti, brojite do deset prije nego što progovorite. Ako ste jako ljuti, brojite do sto.'
Čistite: upotrijebite mentalnu vježbu zamišljajući kako brišete školsku ploču u svojoj glavi. Zastanite i zamislite kako spužva ili gumica briše sve misli koje vas uznemiruju.

Provjerite i ove male trikove:

1. Otiđite na dvominutno mini putovanje
Odaberite jedno od najdražih mjesta na kojem ste se odmarali. 'Svi nosimo lijepe uspomene iz naših omiljenih mjesta. Pokušajte oživjeti najbolje trenutke svog odmora prisjetivši se što ste tamo radili', kaže Wortmann. Ova tehnika pomaže jer ćete znati da možete sami odabrati kako se osjećate u stresnom trenutku.

2. Surfajte po stranicama koje vas opuštaju
Može vam se činiti kontraproduktivno da utjehu pokušavate pronaći na zaslonu (jer je isključivanje u ne-stresu vrlo važno), ali možda ćete relaksaciju pronaći upravo na internetu.

3. Skinite aplikaciju koja vas opušta

Možda je novi pametni telefon na koji ste ponosni djelomično kriv za stres koji osjećate (česti pozivi, e-mailovi koji stalno pristižu, fantomske vibracije…), ali može biti vaš alat za relaksaciju.

4. Držite eterična ulja na stolu
Eterična ulja će učiniti više od oponašanja izleta u spa: mali dašak eteričnog ulja doista može pomoći da se opustite.

5. Pokrenite se
Budući da stres fizički iscrpljuje, imat ćete koristi od malo kretanja koje će vam trenutno podići energiju. Mali pokreti poput istezanja uz nekoliko dubokih udisaja mogu vam pomoći da se vratite na zadatak.

6. Napišite rukom popis obveza
Zamislite da je rukom ispisana lista zadataka sveti dokument koji ćete držati dalje od računala. Čin pisanja rukom pomoći će vam da organizirate misli i jasnije ih zapamtite te da se lakše fokusirate. Ako vas je strah da ćete popis zaboraviti, snimite ga mobitelom na kraju svakog radnog dana.

7. Pojedite naranču
Agrumi pomažu u opuštanju stresa. Jedna je studija iz 2002. pokazala da doza vitamina C olakšava izlaz iz stresne situacije.

8. Odmorite se od zaslona
Morat ćete se odlučiti za ovaj potez, ali rezultati će biti vrijedni utrošena vremena: samo pet minuta pauze koju ste proveli dalje od radnog stola pomoći će vam da budete više fokusirani i manje zabrinuti. Također, oči će vam biti zahvalne.

9. Isprobajte vježbe disanja
Duboko disanje jedan je od najboljih načina za snižavanje razine stresa u tijelu. Vježbe disanja možete izvoditi na bilo kojem mjestu.

10. Slušajte glazbu

Svakodnevno slušanje glazbe može pomoći da zadržite stres pod kontrolom. Postoji jedan mali uvjet: to funkcionira samo ako slušate glazbu koju želite. Provjerite svoje raspoloženje i pripremite playlistu koja vas smiruje.